Les opcions de Compromís de tenir grup es reactiven gràcies a un possible acord amb Esquerra Unida

Després del 'no' de la mesa als grups valencià i d'ERC-IU-Bildu, Compromís i el partit d'Alberto Garzón sondegen la possibilitat de formar grup junts

Els diputats de Compromís Enric Bataller, Marta Sorlí, Joan Baldoví i Ignasi Candela, en el registre del Congrés aquest dimarts. / BALLESTEROS / EFE
Salva Almenar
20/01/2016
3 min

ValènciaPot ser que Compromís no hagi dit la seva última paraula al Congrés pel que fa al grup parlamentari propi. Segons ha pogut saber l'ARA, en les últimes hores han augmentat les opcions dels diputats valencians d'acabar tenint grup parlamentari i no haver de triar entre anar al mixt o al confederal. Ahir es va trencar l'acord amb Podem i només van firmar quatre diputats de la coalició És el Moment la petició de grup parlamentari propi –sabedors que no aconseguirien el vistiplau de la mesa–, i avui han estat Esquerra Republicana, Esquerra Unida i EH Bildu els que no han pogut formar grup parlamentari pel veto de la presidència de la cambra baixa.

La negativa de la mesa a reconèixer el grup "tècnic" en què intentava integrar-se la formació d'Alberto Garzón ha fet que IU s'hagi tornat a plantejar tocar a la porta de Compromís, amb els quals van estar a punt de tancar un acord per conformar un grup parlamentari, però els integrants de Podem de la coalició valenciana no van accedir a segellar aquest acord que, molt probablement, hauria estat validat aquest matí per la mesa.

Així, segons fonts coneixedores de les negociacions, Esquerra Unida hauria "suggerit" aquesta mateixa tarda a Compromís la possibilitat d'explorar les opcions per presentar a la mesa una nova proposta de grup parlamentari incorporant els seus dos parlamentaris. D'aquesta manera, es podrien complir els requisits que marca el reglament del Congrés, atès que entre els dos sumarien més del 5% dels vots a tot l'Estat i tindrien més de 5 diputats (4 de Compromís i 2 d'IU).

Tot i que el termini per presentar les propostes de grups parlamentaris va acabar ahir, podria ser que aquesta proposta de grup parlamentari fos acceptada pel Congrés, ja que la mesa podria entendre que no és una proposta nova sinó una al·legació a la ja presentada per Compromís i que sumaria dos diputats d'Esquerra Unida que, a més, s'havien quedat despenjats. Al cap i a la fi, com ha passat amb els grups parlamentaris de les confluències afins a Podem, la seva acceptació queda en mans de la mesa del Congrés.

Objectiu complert

De fet, la possibilitat de sumar algun diputat als 4 de Compromís per tractar de tenir grup parlamentari propi –que era el principal objectiu de la coalició que es va fer amb Podem al País Valencià– és una idea que té en ment des d'ahir el diputat Joan Baldoví, qui avui ha assegurat a Europa Press que Compromís està valorant sumar algun diputat per aconseguir els cinc parlamentaris que exigeix el reglament per crear un grup.

En el cas que arribessin a bon port les negociacions i que la mesa acceptés donar grup a Compromís i Esquerra Unida, l'objectiu que es va plantejar la coalició taronja per a les eleccions del 20 de desembre s'hauria complert i, després de la negativa inicial a constituir-se com un grup satèl·lit de Podem, Compromís acabaria tenint veu pròpia al Congrés. Una situació que li permetria influir en les polítiques estatals i reforçar la seva posició al País Valencià, on està actualment disputant-li l'hegemonia de l'esquerra al PSPV.

Al mixt o a Podem?

Amb la porta oberta per intentar esgotar les possibilitat de tenir grup parlamentari propi, el debat avui al si de Compromís és on havien d'anar els seus quatre diputats. En opinió del líder del Bloc, Enric Morera, al grup mixt els quatre, tant els dos del Bloc –Joan Baldoví i Marta Sorlí– com els dos d'Iniciativa –Enric Bataller i Ignasi Candela–; mentre que la líder d'Iniciativa, Mónica Oltra, ha deixat tots els "escenaris oberts" i no ha descartat que el grup es divideixi i els del Bloc vagin al mixt i els del seu partit al de Podem.

Segons han dit Oltra i Morera, la direcció de Compromís és qui ha de decidir què fan els seus 4 diputats en cas de quedar-se sense grup, tot i que la també vicepresidenta del Consell ha apostat per anar "allà on més visibilitat tinguen". Una visibilitat que tot i semblar una paradoxa podria ser més gran en el mixt que en el de Podem, ja que el grup de Pablo Iglesias té actualment 65 diputats i el mixt en aquesta legislatura serà un grup molt petit. En cas d'anar-hi els quatre de Compromís al mixt tindrien quasi la meitat dels diputats i podrien fer-se forts al grup.

stats