El govern valencià s’esquerda
Creix l'enfrontament entre PSPV i Compromís, i Puig ja es nega a mantenir una trobada amb Oltra
ValènciaEl govern valencià s’esquerda. Nascut ara fa cinc anys i mig, mai ha sigut un projecte completament sòlid, ja que s’edifica sobre una base massa heterogènia, la que formen PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida, com perquè els interessos de cada formació no amenacin periòdicament la seva estabilitat. Mai, però, com ara. I és que a l’epicentre del sisme hi ha els dos pilars sobre els quals s’ha aixecat l'executiu de coalició, el cap del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, a hores d’ara totalment enfrontats i incapaços, fins i tot, de mantenir una trobada.
El profund cisma que separa els dos dirigents es va originar arran de les últimes crítiques de la portaveu del Consell a les restriccions a la mobilitat acordades per l'executiu i que la líder de Compromís va qualificar públicament d'insuficients. La polèmica es va sumar al dur enfrontament viscut la setmana passada amb motiu de la confecció dels comptes valencians del 2021, quan Oltra va reclamar incorporar al pressupost de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives una partida de 21 milions que ja havia rebut el vistiplau del departament d'Hisenda, però que finalment no s'hi va incloure.
Els continus retrets de la dirigent de Compromís han molestat notablement el cap del Consell i els seus més estrets col·laboradors, que, en declaracions a l'ARA, han qualificat el comportament de la vicepresidenta de "deslleial". Afegeixen que al març Oltra va optar per quedar-se en un segon pla per por de sortir malparada de la gestió de la pandèmia, i que ara, quan ha comprovat que Puig n'ha sorgit reforçat, ha canviat d'estratègia. També ho creuen bona part dels dirigents de Podem, que han explicat a aquest diari que, si bé poden estar d'acord amb alguns dels elements de fons, no comparteixen la bel·ligerància de la líder de Compromís. Gairebé contrària és l'anàlisi que en fan els valencianistes, que defensen que no poden ser fidels a unes decisions de les quals no participen i que adopten "o bé Puig, o bé la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, la socialista Ana Barceló". Per a Compromís, la gestió del líder del PSPV ha esdevingut "presidencialista" i "impròpia d'un executiu de coalició" i no continuaran "callant", una anàlisi que comparteixen a Esquerra Unida, on creuen que al Consell li falta diàleg i recorden la incomoditat que han generat en Compromís, Podem i EU els acostaments de Puig a Ciutadans.
Per entendre els desacords actuals, també cal tenir-ne presents d'altres d'anteriors, com l'avançament electoral del 2019 acordat pel líder socialista en contra de la voluntat del seu principal soci. "És l’única decisió del Consell que no s'ha pres per consens en aquests quatre anys", va denunciar Oltra al conèixer la notícia. Els comicis van suposar a Compromís la pèrdua de dos diputats i de cinc a Podem, tot i sumar-hi EU. El PSPV en va guanyar quatre.
Oltra vol ser "consultada i no sols informada"
A hores d’ara, l’escletxa que separa els dos dirigents és tan fonda que Puig es nega a reunir-se amb Oltra, tal com li va demanar la vicepresidenta ara fa 11 dies. La petició, que han explicat a l’ARA fonts coneixedores del seu contingut, es va fer mitjançant dos missatges de mòbil, una fórmula que evidència el distanciament dels dos polítics. Des de l’entorn del cap del Consell expliquen que el president es nega a tenir aquesta trobada perquè considera que les crítiques d’Oltra són una "sobreactuació" que persegueix "obtenir més visibilitat". També rebutgen els retrets per un suposat hermetisme de Puig. De fet, és aquest un dels principals punts de fricció entre les dues parts, ja que en realitat la líder de Compromís no vol ser informada de les decisions, sinó prendre-hi part. "Al març es va crear la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i l'Actuació enfront del Coronavirus [formada per Puig, Oltra, Barceló, el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, i tres consellers més], que va decidir la suspensió de les Falles. Doncs des d’aleshores no s’ha tornat a reunir", es queixen des de l’equip de la portaveu.
Tot i la profunditat de l'esquerda no seria estrany que Puig i Oltra fessin les paus en breu. De fet, la capacitat per superar els desacords ha sigut una de les virtuts d'un govern valencià, això sí, cada cop més desgastat, i on l'aparició de noves escletxes és constant. Amb tot, cal no oblidar que en política no hi ha cap ciment més efectiu que la necessitat de pactar quan les sumes de diputats assenyalen que no existeix altre acord possible si es vol mantenir el poder.