Compromís denuncia a la Fiscalia un possible delicte electoral comès pel PP de València

La formació considera que els populars ocultaven en un compte bancari sense fiscalitzar despeses electorals

Els portaveus de Compromís per València, Pere Fuset (centre), Glòria Tello i Giuseppe Grezzi.
Efe
19/04/2016
3 min

ValènciaEl grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de València ha denunciat aquest dimarts al Partit Popular de València davant la Fiscalia per la comissió d'un presumpte delicte electoral en les campanyes de 2011 i 2015, per disposar d'un compte "en B" sense fiscalització amb la qual les van finançar. Un delicte que, en cas d'acreditar-se, podria derivar també en altres dos delictes de falsedat documental i malversació.

Segons han informat en roda de premsa els portaveus municipals de Compromís, Pere Fuset, Giuseppe Grezzi i Gloria Tello, la denúncia es dirigeix contra el PP i contra l'exsecretària del grup popular municipal i mà dreta de Rita Barberá, María del Carmen García-Fuster, com a responsable econòmica i representant del partit davant la Junta Electoral, i "contra quantes persones resultessin responsables del referit delicte". Així mateix, la denúncia es dirigeix també contra el mateix PP.

Així consta en la denúncia i, segons Fuset, entre aquests supòsits responsables podrien estar també els anteriors portaveus populars, Alfonso Grau i Alfonso Novo, autoritzats en aquests comptes en diverses etapes.

La formació sosté que el PP disposa des de 1995 un "compte 'offshore'", en la qual maneja diners "en B" i que "s'escapa de fiscalització", al marge del compte oficial en les citades campanyes electorals, en les quals la candidata a la reelecció com a alcaldessa era Rita Barberá, i de la del grup municipal.

La denúncia de Compromís es presenta després que el jutjat d'instrucció número 18 de València, que investiga el suposat blanqueig de 50.000 euros en el PP de València, ordenés recentment, a petició de la Fiscalia, diverses diligències amb l'objectiu de determinar la possible comissió de delicte electoral.

En la seva compareixença, Fuset ha explicat que tenen constància de despeses i ingressos en aquest compte B per a les campanyes, "com a mínim" de 2011 i 2015 però que, com fan constar en el seu escrit a la Fiscalia, "les irregularitats presumptament constitutives de delicte podrien comprendre també processos electorals anteriors".

El portaveu de Compromís ha reconegut que les informacions publicades sobre el blanqueig i les paraules García-Fuster sobre l'existència d'un recaptador els ha donat "pistes" per a aquesta denúncia i ha precisat que el seu objectiu és que la Fiscalia investigui "per què el PP amagava les seves despeses i ingressos i d'on provenien".

La formació creu que aquests diners "podria venir d'adjudicacions de contractes d'empreses amb les quals l'administració tenia relació", la qual cosa al seu judici, "és corrupció" i els fa "sospitar" d'un presumpte finançament irregular del PP.

Fuset ha afirmat que el PP podria haver realitzat dos ingressos en efectiu en aquest "compte ocult", de 27.500 i 28.000 euros, durant la campanya electoral de 2011, a més dels diversos ingressos de mil euros dels regidors i assessors en la campanya de 2015 i que han portat als tribunals a investigar un suposat blanqueig.

"Aquests indicis són suficients per traslladar la qüestió a la Fiscalia", ha afegit Fuset, qui ha destacat que "com a partit compromès en la lluita contra la corrupció" volen que es vagi "al fons de l'assumpte" i que la recerca "no se centri solament en el blanqueig" sinó també en el finançament il·legal.

Ha advertit que el PP podria arribar a una doble imputació per presumpte blanqueig i per delicte electoral i ha afegit que han de demanar explicacions a l'exalcaldessa, els exportaveus i també a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, i al president nacional del PP, Mariano Rajoy.

stats