País Valencià13/11/2013

El govern valencià es tanca en banda i rebutja reconsiderar la decisió de tancar Radiotelevisió Valenciana

El vicepresident José Ciscar ha comparegut per explicar que el govern valencià tancarà RTVV per salvaguardar els "interessos generals" dels ciutadans

Salvador Almenar
i Salvador Almenar

ValènciaEl vicepresident del govern valencià, José Ciscar, ha comparegut a petició pròpia aquest dimecres a la tarda a les Corts Valencianes per explicar els detalls de la decisió de tancar Radiotelevisió Valenciana (RTVV). Les seves intervencions, però, no han servit per oferir noves dades sobre el procés i la despesa que suposarà liquidar els mitjans públics, sinó que han aprofitat perquè el govern d'Alberto Fabra reiterés en seu parlamentària que la decisió s'ha pres per motius econòmics i per salvaguardar els "interessos generals" dels valencians.

Ciscar també ha tornat a responsabilitzar l'exdirectora general de RTVV, Rosa Vidal, d'haver pres decisions sobre l'execució de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que van motivar que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià anul·lés l'acomiadament de gairebé 1.000 treballadors de la radiotelevisió pública.

Cargando
No hay anuncios

El número dos del govern del PP valencià ha "lamentat" com a ciutadà el tancament de RTVV i ha dit que ell també té un sentiment de "pèrdua", però ha insistit que després de la decisió judicial no tenien "altra solució" que tancar una tele "que no és viable". Una decisió presa amb "responsabilitat" perquè qui governa "no ho ha de fer amb els sentiments", ha dit Ciscar, i que servirà en un futur per "prioritzar" la despesa pública en els serveis socials bàsics. El vicepresident ha tornat a confrontar el tancament d'hospitals i col·legis amb el tancament de Nou i Nou Ràdio.

Ciscar ha assenyalat que mantenir oberta la RTVV que hi existia abans de l'ERO suposaria 114 milions a l'any en sous i despeses més 105 milions –"en els pitjors dels escenaris"– que s'haurien d'abonar enguany per la readmissió dels mil treballadors acomiadats. Una càrrega financera que el vicepresident ha dit que no podia suportar any rere any la Generalitat Valenciana.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, l'oposició ha tractat de rebatre les xifres donades pel vicepresident i portaveu del govern valencià i l'han animat a "rectificar" i negociar amb els treballadors i els sindicats la continuïtat de Radiotelevisió Valenciana.

El primer en fer ús del torn de paraula ha estat el diputat d'Esquerra Unida del País Valencià, Ignacio Blanco, que ha començat la seva intervenció dirigint-se als "secretaris autonòmics, diputats provincials i eurodiputats del PP" que omplien la tribuna de convidats per impedir que eixos llocs siguessin ocupats per membres del comitè d'empresa de RTVV i representants dels treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Blanco ha criticat l'argument del PP per tancar RTVV i ha dit que la decisió de liquidar la radiotelevisió pública per garantir altres serveis públics "cau pel seu propi pes" perquè el govern d'Alberto Fabra "ja porta molt temps retallant". També li ha recordat a Ciscar que, en la seva opinió, el Consell té responsabilitats sobre l'anul·lació de l'ERO. "Vostès no van negociar de bona fe, van amagar informació rellevant a la part social, van cometre irregularitats i per això l'ERO és nul", li ha etzibat.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha lamentat que Alberto Fabra hagi pres unilateralment la decisió de tancar RTVV i ha assenyalat que una decisió "tan important, que suposa una gran retallada al nostre autogovern, no la pot prendre solament un govern". Morera ha dit que davant els rumors de la debilitat de Fabra, el president va voler demostrar amb aquesta decisió el seu lideratge i va pensar que tancat RTVV "donava un cop damunt de la taula", però el que va aconseguir és donar "un cop a tots els valencians".

Cargando
No hay anuncios

El líder de Compromís ha assenyalat al Partit Popular com els responsables de la situació de fallida que patia l'empresa RTVV. "Han estat vostès i la seva gestió els que ens han portat a una situació de desastre", ha manifestat. Amb tot, Morera ha assegurat que la decisió no ha estat "econòmica sinó política" perquè el comitè d'empresa plantejava una proposta per a l'ens de 1.135 treballadors amb un cost de 41 milions d'euros, i tot i així no han volgut escoltar-la.

Per últim, el diputat socialista Josep Moreno ha lamentat que els valencians estiguin "en mans d'un govern que té un president que és capaç de prendre una decisió d'aquest calat sense tenir ni idea del seu cost ni de quines seran les seves conseqüències". El parlamentari, que ha estat molt gràfic en la seva intervenció, ha etzibat als populars que amb el tancament de RTVV els seus dirigents "només sortiran en les televisions anant a Picassent [una presó valenciana] o al Tribunal Superior de Justícia", i ha manifestat que el candidat del PP a la Generalitat Valenciana "s'anunciarà en la televisió de Castella-la Manxa".

Cargando
No hay anuncios

Josep Moreno també ha recordat a la bancada del grup parlamentari popular els casos de corrupció que esquitxen la gestió de RTVV. Així li ha dit al vicepresident Ciscar que "parla d'errors" –prèviament havia demanat disculpes per les coses que es poguessin haver fet malament– perquè "confon errar amb robar". "La policia no va a Canal 9 per errar, va per robar!", li ha recriminat Moreno al grup parlamentari popular.

I és que aquesta mateixa setmana la policia judicial i la secretària de la sala civil i penal del TSJ, que investiga una peça referida a les contractacions de RTVV amb empreses de la trama Gürtel durant la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006, han practicat vàries diligències a la seu de la radiotelevisió pública. Una d'elles aquest mateix dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Denúncia dels socialistes pel 'cas Triskel'

Josep Moreno ha anunciat aquesta tarda a les Corts Valencianes que el grup parlamentari socialista ha presentat la primera de diverses denúncies per irregularitats relacionades amb la gestió de Canal 9. Es tracta d'una denúncia contra l'exdirector general de RTVV, José López Jaraba, i l'exdirector d'antena, Fernando Lázaro Quintela, per presumpta prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències en la signatura dels contractes subscrits amb l'empresa Triskel. La denúncia sol·licita a més la compareixença del vicepresident Ciscar perquè "expliqui el seu coneixement d'aquesta qüestió".

Cargando
No hay anuncios

El diputat del PSPV-PSOE ha recordat que el cas té el seu origen en l'"escàndol" que va suposar la signatura d'un contracte el juliol de 2011 entre RTVV i l'empresa Triskel Audiovisual per un import de "més de 700.000 euros" referits a tres documentals. Sols un dedicat al jutge Baltasar Garzón es va emetre, però els altres dos sobre Alfredo Pérez Rubalcaba i els GAL no van arribar a emetre's.

Segons la denúncia que han facilitat els socialistes als mitjans de comunicació, Radiotelevisió Valenciana va pagar per cada documental dels tres comprats 177.500 euros més IVA, un preu que supera "més de cent vegades el preu real de mercat d'un reportatge d'investigació, que costa entre els 1.000 i els 1.500 euros". L'empresa Triskel Audiovisual estava vinculada a l'exdirector d'antena de RTVV Fernando Lázaro Quintela.