Ciutadans trenca la unanimitat del Congrés a favor de la reforma de l'Estatut valencià que blinda les inversions de l'Estat
Tots els grups, menys el partit de Rivera, donen suport a la tramitació de la reforma aprovada per les Corts el 2011
MadridEl ple del Congrés dels Diputats ha debatut i aprovat aquest dimarts la presa en consideració de la reforma de l'Estatut valencià aprovada per les Corts Valencianes el març de 2011 i que durant quasi quatre anys va ser bloquejada per la majoria absoluta del Partit Popular a la cambra baixa. Una reforma que tracta de blindar les inversions territorialitzades del govern espanyol i equiparar-les al pes poblacional del País Valencià. Una proposta, però, que és de caràcter polític, atès que, tot i ser aprovada, no obligaria jurídicament l'Estat a invertir l'11 per cent dels pressupostos generals de l'Estat en aquest territori.
Per segona vegada en sis mesos la reforma ha format part d'un ordre del dia del Parlament de la Carrera de San Jerónimo, ja que aquest assumpte va ser debatut al mes de setembre però la convocatòria d'eleccions i la dissolució de la cambra van fer decaure la proposta.
La reforma estatutària ha estat defensada en primer terme per tres representants de les Corts Valencianes, que han coincidit a demanar al ple del Congrés un vot unànime a favor d'aquesta reforma, que és la tercera vegada que es debat des de la seva aprovació fa cinc anys. El seu intent no ha tingut èxit perquè Ciutadans s'ha abstingut en la votació. La resta de grups parlamentaris (PP, PSOE, Podem, Compromís i els grups català i basc) han votat a favor de la tramitació de la reforma.
El partit d'Albert Rivera, a través de la seva diputada Marta Martín, ha justificat la seva abstenció argumentant que la "proposta no garanteix ni un euro més per als valencians". I és que no té validesa jurídica, com ha demostrat el Tribunal Constitucional, que ha assenyalat en diverses sentències que el govern espanyol no ha d'adaptar els pressupostos generals de l'Estat a les exigències dels Estatuts autonòmics.
Durant la seva intervenció, la diputada alacantina ha assenyalat, però, que el seu partit sí que està a favor d'una millora del finançament valencià però a través d'una reforma "integral" del model.
Minuts abans, el diputat de Compromís, Fran Ferri, havia demanat als grup parlamentaris que la unanimitat que s'ha aconseguit a les Corts Valencianes –on tots els grups van firmar una declaració conjunta per demanar una millora del finançament i les inversions– es traslladés al Congrés. "Els valencians necessitem més inversions i que l'Estat no ens tracte com a ciutadans de segona", ha dit Ferri.
Per la seva part, el portaveu del PSPV a les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha instat el Congrés a permetre que els "valencians tinguin les mateixes oportunitats" que els ciutadans d'altres territoris. "En voler ser espanyols, creguem que hem de tenir el mateix dret que l'Estat inverteixi per habitant el mateix que en altres territoris", ha assenyalat el diputat socialista.
El diputat del PP valencià, Jorge Bellver, ha aprofitat la seva intervenció en el Congrés per carregar contra el PSOE i, en aquest sentit, ha recordat que el País Valencià és l'autonomia "més mal finançada de totes per culpa del model de finançament aprovat pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero". Un sistema, ha dit, que va ser aprovat "amb l'aplaudiment còmplice" de molts dels diputats socialistes que ara reneguen del model que porta caducat des de 2014.
Bellver també ha volgut evitar que la reforma estatutària es vegi com una proposta que demana un tracte diferenciat per al País Valencià assenyalant que el blindatge de les inversions "és un vot a favor de la Comunitat Valenciana i d'Espanya, que per a nosaltres és el mateix".
El debat ha comptat amb la presència d'una nodrida delegació de representants valencians encapçalada pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera, el cap de l'executiu valencià, Ximo Puig, la seva vicepresidenta, Mónica Oltra, diversos consellers de la Generalitat i diputats autonòmics.