Castelló de la Plana aprova la denominació única en valencià

L'acord es va prendre amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Castelló en Moviment

Façana de l'Ajuntament de Castelló de la Plana
Europa Press
01/06/2018
2 min

ValènciaEl ple de l'Ajuntament de Castelló de la Plana va aprovar ahir dijous la proposta de l'equip de govern de canviar la denominació oficial del municipi per la seva forma exclusivament en valencià, de manera que passarà a ser Castelló. Aquest acord s'ha aprovat amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Castelló en Moviment –confluència política encapçalada per Podem–, i amb l'oposició del Partit Popular i Ciutadans.

Així mateix, es va donar el vistiplau a la proposta relativa a la modificació de la inscripció en el registre d'entitats locals del País Valencià del districte marítim de la ciutat en la seva forma exclusivament en valencià, el Grau de Castelló.

"No va en contra de ningú ni de cap llengua"

El portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Senyor, va defensar que el nom oficial de la ciutat "no obliga a ningú a parlar de cap manera", i va acusar el Partit Popular d'"avivar fantasmes" per veure "qui treu més profit de qui és més espanyol".

En la mateixa línia, el regidor de Compromís, Enric Porcar, va assegurar que la proposta "no va en contra de ningú ni de cap llengua", i que es basa en un dictamen jurídic i un informe tècnic. "Hem explicat les sòlides bases en què se sustenta la proposta, amb un manifest signat per quatre grans experts com Germà Colon, Vicent Pitarch, Vicent García Edo i Antonio Gascó", va defensar Porcar.

El socialista i tinent d'alcalde Rafa Simó va afirmar que l'aprovació del topònim oficial no impedirà que qualsevol ciutadà pugui anomenar la ciutat com Castellón, i va acusar les formacions conservadores de fer un "ús partidista i demagògic" de la proposta de canvi de nom.

"Tracta d'eliminar el castellà"

Ben diferent va ser el posicionament de Ciutadans, que mitjançant Vicente Vidal va afirmar que aquesta proposta "tracta d'eliminar el castellà, i aquesta és la seva veritable intenció", ja que "no es pot recuperar el que no s'ha perdut, però sí arrabassar la possibilitat d'usar indistintament Castelló o Castellón".

En la mateixa línia, el regidor del Partit Popular, Carlos Feliu, va afirmar que "el debat és per què cal treure Castellón". "El que volen és eliminar la doble denominació de la ciutat, és a dir, arrencar un tros de la nostra història", va emfatitzar.

stats