L'Advocacia de la Generalitat Valenciana va recomanar la personació penal en el cas Nóos
Tot i les recomanacions de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana, el govern d'Alberto Fabra ha decidit exercir de moment l'acció civil
ValènciaL'Advocacia de la Generalitat Valenciana considera que "la normal actuació" en el cas Nóos passa per "exercir l'acció penal juntament amb l'acció civil", perquè és, a més, el que ha fet el govern valencià en altres "processos penals de rellevància" que esquitxen la classe política del País Valencià. Així consta en l'informe encarregat pel govern d'Alberto Fabra als serveis jurídics de l'administració i que ha fet hui públic el portaveu adjunt d'Esquerra Unida Ignacio Blanco.
Segons el document, al qual s'ha tingut accés aquest mateix matí, en cas d'exercitar l'acció penal la Generalitat Valenciana ha de determinar "la persona o persones a les quals dirigeix la seva acusació i la qualificació dels fets", a més d'estar obligada a determinar "els delictes imputables a cada un dels acusats".
Segons Blanco, per aquest motiu el govern valencià no ha volgut exercir l'acció penal. I és que, segons la seva opinió, en aquest cas hauria d'acusar directament l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i l'alcaldessa de València, Rita Barberá, i tots dos tenen "molt de pes" en el Partit Popular valencià.
L'informe en el qual es va basar el govern valencià per anunciar la personació en el cas Nóos per la via civil assenyala, però, que exercir només accions civils "comporta una escassa incidència en la qualificació penal", ja que així la Generalitat actuaria però no tenint "una posició activa contra els imputats".
El govern valencià va optar per una de les opcions reflectides en l'informe datat el dia 5 de febrer, la qual plantejava la possibilitat d'"una mera personació com a part perjudicada amb reserva expressa de les accions penals que puguin correspondre a la Generalitat". D'aquesta manera, abans de la qualificació del judici, el govern valencià hauria d'exercir l'acció penal o sumar-se a la petició de condemna de l'acusació popular o el ministeri fiscal, tal com va avançar l'ARA.
Tot i la decisió del govern valencià, l'informe preveia que la Generalitat Valenciana prengués una altra decisió. I és que segons els lletrats "els precedents condicionen la decisió, ja que totes les personacions dutes a terme per la Generalitat en processos penals de rellevància (cas ONG, Emarsa, casos de violència de gènere) ha estat en qualitat d'acusació particular (és dir, s'ha exercit l'acció penal)".