El jutge del cas Nóos prendrà declaració a Francisco Camps i Rita Barberá el 16 de novembre a València

L'expresident valencià i l'alcaldessa de València hauran d'explicar els convenis signats amb l'ONG que presidia Iñaki Urdangarin

Enric Borràs
04/11/2013
3 min

PalmaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha ordenat aquest dilluns en una providència la citació de diversos testimonis de la causa que investiga els contractes de l'Instituto Nóos amb administracions públiques, incloent-hi l'expresident valencià Francisco Camps i l'alcaldessa de València, Rita Barberá. Tots dos hauran de declarar a la Ciutat de la Justícia de València el dia 16 d'aquest mes, a les 11.30 i les 12.00, respectivament.

La Fiscalia Anticorrupció havia demanat al jutge, just la setmana passada, que els cités per demanar-los explicacions sobre les reunions que van mantenir amb els caps de l'Instituto Nóos, Iñaki Urdangarin i Diego Torres, incloent-hi la que es va fer al palau de la Zarzuela.

Entre els altres testimonis que ha citat el jutge també destaca el nom de Gerardo Camps, exconseller d'Economia del govern valencià i president del consell d'administració de la Ciutat de les Arts i de les Ciències quan va fer tractes amb l'Institut Nóos, i actual diputat al Congrés. Gerardo Camps haurà de comparèixer el dia 15.

La decisió arriba després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià considerés que no podia imputar els dos polítics valencians perquè no hi havia prou indicis incriminatoris en contra seu. Cal recordar que la competència per imputar-los era de l'alt tribunal valencià, perquè tots dos polítics, com que són diputats, són aforats amb alguns privilegis davant la justícia i quedaven fora de les competències de Castro.

Amb tot, ambdós polítics haurien tingut un paper clau en els negocis de l'Instituto Nóos amb les administracions valencianes: els tres congressos milionaris que hi va organitzar l'entitat −els Valencia Summit− i el fallits Jocs Europeus, que mai no es van arribar a celebrar.

Castro defensava que el parentiu d'Urdangarin amb el rei d'Espanya va permetre que els contractes, que van costar al voltant de 4 milions d'euros a les administracions valencianes, "s'adjudiquessin a dit, que els aforats assentissin verbalment a tot allò que se'ls oferia, sense estudis previs de viabilitat tècnica ni de mercat, en marcs geogràfics absolutament impropis i vorejant les normes de contractació públiques".

El magistrat, en l'escrit que va enviar al Tribunal Superior valencià, sí que parlava d'"indicis racionals de delicte" i de "fets d'aparença delictiva". Considerava que l'aportació de Camps i Barberá va ser "decisiva" en els fets i que el duc de Palma els va citar a la Zarzuela per "aconseguir un impacte psicològic". El jutge afegia que "sense el beneplàcit" de Camps no es pot entendre la "submissió de la Generalitat valenciana a les exigències d'Iñaki Urdangarin".

Més testimonis

El jutge també ha citat Patricia Corrons, exdirectora de la Societat de Promoció Estratègica de València; Ana Brusola, llavors secretària general administrativa de Presidència de la Generalitat valenciana; José María Olano, excap de l'assessoria jurídica de Presidència i secretari autonòmic de Política Institucional de la Generalitat; Irene Chova, interventora del govern valencià en el moment dels fets; l'interventor del consorci de la Copa Amèrica −del qual el jutge no dóna el nom−; Carlos Medina, que va constituir algunes empreses de la trama Nóos i va figurar com a treballador d'Aizoon; Luis Tejeiro, un dels implicats en la trama i cunyat de Diego Torres, i el notari Carlos Masiá.

El jutge també demana a una sèrie d'entitats, com el comissionat de la Generalitat Valenciana per la Copa Amèrica, la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Valenciana o el port de València, si van rebre cap proposta de Diego Torres sobre el Valencia Summit l'any 2004.

stats