País Valencià05/04/2021

El Bloc Nacionalista Valencià es refunda i treu pes a la reivindicació identitària

La formació pretén eixamplar la base amb un congrés de "refundació" que inclou el canvi de nom a Més-Compromís

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaEl Bloc Nacionalista Valencià prepara la que pretén ser una gran renovació. Un moviment amb el qual l'actual direcció vol eixamplar la base de la formació amb un electorat més ampli i divers i no tan vinculat a les reivindicacions identitàries i, alhora, consolidar la seva posició de lideratge de Compromís, la coalició que comparteix amb Iniciativa del Poble Valencià i VerdsEquo.

La "refundació" es concretarà en un congrés que tindrà lloc el 26 i 27 de juny. Un any més tard del previst, perquè la convocatòria del 2020 es va haver d'ajornar per la pandèmia. Per assolir l'objectiu, l'actual direcció impulsa dos moviments fonamentals. El primer implica canviar el nom de la formació. La fórmula proposada és Més-Compromís, una opció que va ser triada en una consulta telemàtica celebrada ara fa unes setmanes i que inclou el mot Compromís en segon terme, tal com també fan servir els seus socis de coalició.

Cargando
No hay anuncios

El segon moviment suposa la redefinició de la formació i dels seus objectius. A la ponència estatutària, s'afegeixen els adjectius ecologista i feminista a la descripció del partit com a organització "progressista". També es canvia l'objectiu de "l'assoliment de la plena sobirania nacional del poble valencià" per "la construcció nacional del País Valencià". A més, la transcendència de la sobirania nacional és equiparada a altres sobiranies com l'alimentària, l'energètica, la feminista i la social. En la mateixa línia, desapareix la referència al desig de bastir una “associació política amb els països amb els quals compartim una mateixa llengua, cultura i història”.

Cargando
No hay anuncios

Les raons d'aquests canvis, tots pendents de l'aprovació al congrés, els defensa la ponència política que lamenta les energies perdudes en "debats estèrils que prenien com a referència les circumstàncies d'altres territoris". Davant d'això, el text aposta per un valencianisme "en clau pròpia". Amb tot, sí que recull la voluntat de cooperar amb Catalunya i les Illes Balears en l'àmbit lingüístic i cultural. "Hem de continuar avançant també cap a la integració plena del nostre país a les estructures de foment cultural dels territoris de llengua compartida", explicita. 

Per a la vicepresidenta de la Diputació de València i coordinadora de la ponència estatutària, Maria Josep Amigó, els canvis no suposen "cap renúncia" i només reflecteixen el desig de "ser un partit de govern". "Tan sols s'ha simplificat l'articulat deixant la tasca de definir els objectius a la ponència política", afegeix. No ho entén així Vicent Fernández, coordinador del corrent Bloc i País, que creu que es volen "aigualir" els principis del partit i que es pretén "mimetitzar el Bloc amb Compromís". També critica que uns canvis "tan profunds" es produeixin en un congrés on la participació dels 3.600 afiliats es vehicularà a través de delegats, ateses les restriccions que imposa la pandèmia. Per tot plegat, el corrent, que agrupa prop de 300 militants, no descarta impulsar una candidatura alternativa a la de la coordinadora general, Àgueda Micó, que ja ha anunciat que es presentarà a la reelecció. Amb tot, admeten la dificultat i reconeixen que, "segurament", els canvis "tiraran endavant".