El barceloní Marià Veloy s'emporta el Ciutat d’Alzira de Novel·la amb 'El món comença'

El valencià Pasqual Mas i Usó ha guanyat el premi de poesia amb una obra que dialoga amb la natura i que té com a referent Virgili

Els guardonats amb els 33è Premis Literaris Ciutat d’Alzira.
Ara
13/11/2021
3 min

ValènciaEl barceloní Marià Veloy ha sigut el guanyador del 33è Premi Ciutat d'Alzira de Novel·la amb El món comença, una obra que rescata la figura del transformista i ventríloc Toreski, un dels creadors ara fa cent anys de Ràdio Barcelona, l'emissora precursora de la Cadena SER. Es tracta d'un relat que explora la figura d'aquest impulsor de la ràdio i la relaciona amb el present, en una reflexió "emocionada sobre la paternitat i el dol", segons ha destacat l'Editorial Bromera, coorganitzadora dels premis. A més d'escriptor, Veloy també és editor i actualment treballa al segell Twist and Shout Editors, del qual és un dels fundadors. Dels llibres que ha escrit, destaquen la novel·la Contra els homes d’acció i el llibre de poemes El quadern de l’espia.

El premi s'ha lliurat durant el tradicional sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que té lloc a la capital de la Ribera Alta i als quals enguany s'han presentat més de 240 originals que optaven a una dotació global de 61.000 euros. La nota amarga de la nit ha sigut el Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, que ha quedat desert.

El guardó de Poesia Ibn Hafaja ha correspost al valencià Pasqual Mas i Usó per Geòrgiques. L'obra planteja un diàleg amb la natura que té com a referent l'obra del clàssic Virgili. Els arbres, el jardí i el poeta hi esdevenen personatges que ens parlen dels somnis, l’amor i la mort. També de la mentida necessària per tirar endavant o les màscares que ens protegeixen davant els altres. L'autor d'Almassora (Plana Alta) és catedràtic de literatura, ha dirigit la revista internacional de teatre Fiestacultura i ha publicat a Alemanya, Espanya, els Estats Units, França i Romania una trentena de llibres relacionats amb l'estudi de la narrativa.

El Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l'ha guanyat el veí de Vinalesa (Horta) Vicent Pardo amb Bestiari, una obra on l'autor barreja vivències personals amb animals amb una bona dosi d'humor i amb una dosi encara més gran d'admiració. El jurat ha destacat que, entre tots els originals presentats, Bestiari representava l'opció més innovadora i creativa dins el terreny de l'assaig. L'autor i docent valencià ha escrit contes i novel·les tant per a infants i joves com per a persones adultes. Compta amb una vintena d'obres publicades i ha rebut els premis Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, Enric Valor, Tirant lo Blanch i Ramon Muntaner.

Premis ja coneguts

Durant la gala també s'han lliurat els premis fets públics aquestes últimes setmanes, com el Premi de Teatre Palanca i Roca, que ha sigut per a Marta I. Moreno per Franz i Marion, 2019. Es tracta d'una obra que ens transporta de la Segona Guerra Mundial a l'actualitat a través de la història real de la salvadora de jueus Marion Pritchard. J. N. Santaeulàlia ha merescut el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Something, una novel·la que narra un triangle amorós adolescent des de la perspectiva d'un gat i amb el moviment cultural dels anys 60 de rerefons.

Maria Josep Payà s'ha emportat el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre amb Mariola i la botiga de la font, una defensa del món rural, la vida en comunitat i el suport entre els seus membres.

Finalment, Cristina Olibey i Pablo Pino han guanyat el Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes Consorci Ribera i Valldigna per l'obra La fuga, un cant a la llibertat protagonitzat per Narciso, un elefant disposat a canviar de vida.

Edicions Bromera publicarà totes les obres premiades la primavera del 2022 a excepció de l'àlbum il·lustrat, que es publicarà a la tardor.

stats