Aspar reconeix que va ser el govern valencià qui va negociar la F1 i que el 2008 ja se sabia que era deficitària

L'exalt càrrec Belén Reyero també assegura que l'expresident "prenia totes les decisions"

L'expilot Jorge Martínez Aspar durant la seva arribada als jutjats
Efe
17/05/2018
3 min

ValènciaL'expilot de motociclisme i empresari Jorge Martínez 'Aspar' ha assegurat aquest dijous en la seva declaració com a imputat al jutjat que investiga les presumptes irregularitats en la celebració del premi de Fórmula 1 de València entre els anys 2008 i 2012 que l'organització d'aquest esdeveniment ja estava negociada abans de crear-se l'empresa Valmor, de la qual era copropietari.

Segons han explicat a l'agència Efe fonts coneixedores de la seva declaració, Aspar ha assegurat que quan va rebre una telefonada de José Luis Olivas, aleshores màxim responsable de Bancaixa, per oferir-li la incorporació a l'empresa Valmor amb el propòsit d'organitzar la cursa de Fórmula 1 a València, ja estaven tancades les negociacions prèvies. Així mateix, l'expilot ha defensat que se'l va informar de la nova societat quan ja en formaven part Bancaixa i l'empresari castellonenc i president del Vila-real CF, Fernando Roig.

Empresa interposada

En contra del que ha assegurat Aspar, els investigadors sostenen que Valmor va ser, en realitat, una empresa interposada, creada pocs dies abans de signar el contracte per a l'organització de les proves automobilístiques i que les negociacions es van desenvolupar realment entre la Generalitat Valenciana i el magnat de Fórmula 1 Bernie Ecclestone.

De fet, el fiscal defensa que l'expilot era coneixedor que Valmor no podia organitzar la prova perquè no comptava amb la llicència necessària de la Federació Internacional d'Automobilisme –de la qual sí que disposava el Circuit de Xest, gestionat per l'empresa pública Circuit del Motor– i que sabia que qui el gestionaria realment era la citada societat pública.

Curses deficitàries

D'altra banda, l'expilot ha admès que ja el primer Gran Premi celebrat el 2008 va ser deficitari i que va mantenir una reunió amb l'aleshores vicepresident del Consell i conseller d'Hisenda, Vicente Rambla, per comunicar-l'hi. En aquest sentit, Aspar ha defensat que la participació a Valmor li va suposar importants pèrdues econòmiques i que els patrocinis que les seves empreses esportives –vinculades al Mundial de motociclisme des del 1992– han rebut de la Generalitat Valenciana es van produir tant amb governs del Partit Popular com del PSPV i, en cap cas, han sigut la font econòmica principal de l'escuderia.

Belén Reyero assegura que l'expresident "prenia totes les decisions"

La declaració de Jorge Martínez 'Aspar' ha completat la que va fer dimarts l'exdirectiva de l'empresa pública Societat Projectes Temàtics (SPTCV), Belén Reyero, també imputada en el cas, que va assegurar que va ser l'expresident Francisco Camps qui va prendre totes les decisions sobre les celebracions del Gran Premi.

Reyero va indicar que les decisions respecte a l'organització de la Fórmula 1 sempre les va prendre l'excap del Consell, i que les seves accions sempre es van regir per les ordres que en rebia. Així mateix, va defensar que després de la celebració del primer Gran Premi els directius de Valmor ja van informar el govern valencià que l'esdeveniment havia estat deficitari.

Declaració contradictòria

La declaració de l'exdirectiva de SPTCV es contradiu amb el que Reyero va dir, en aquest cas com a testimoni, l'abril del 2016, quan va defensar que no havia rebut ordres directes o indirectes de Camps, encara que sí una trucada de Presidència perquè se signés urgentment la pròrroga del contracte de la Fórmula 1 el 19 de juliol del 2011, un dia abans de la dimissió de l'excap del Consell.

Fonts de les defenses, també coneixedores de la declaració d'avui, han assegurat a Efe que Reyero ha decidit no admetre responsabilitats per la possible comissió de negligències en l'exercici de les seves competències, i han recordat que entre aquestes competència hi havia "negociació de la contractació, coordinació institucional i supervisió de la correcta execució dels contractes subscrits", entre altres.

Així mateix, han lamentat que l'ex alt càrrec s'atribueixi ara un paper de "simple coordinadora", quan realment era "responsabilitat seva recórrer a l'assessoria jurídica, no simplement obeir ordres de Camps, Vicente Rambla o Gerardo Camps".

Declaració de Francisco Camps

Les declaracions dels imputats continuaran demà, divendres, amb la de Francisco Camps que, a més d'estar afectat per la investigació sobre les presumptes irregularitats en la celebració del premi de Fórmula 1 de València, també es troba imputat en un altre procés que se centra en el disseny del traçat automobilístic, una actuació que va costar 90 milions d'euros.

En aquesta segona peça s'investiga la contractació de l'assistència tècnica i del suport a la direcció d'obra relatives a les actuacions executades per a la connexió de l'Albereda - avinguda de França - port i condicionament de la Marina Real, dins dels treballs per a la realització del Gran Premi de Fórmula 1 duts a terme pel Gestor de la Xarxa de Transport i de Ports de la Generalitat Valenciana (GTP).

En aquesta causa, a més de l'excap del Consell, es troben imputats l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores i l'exsecretari autonòmic d'aquesta mateixa conselleria i el seu número dos, Victoriano Sánchez Barcaiztegui.

stats