La justícia anul·la l'ERO de l'empresa pública valenciana Vaersa
El Tribunal Superior de Justícia valencià ha declarat il·legal l'acomiadament massiu de 278 treballadors i obliga l'empresa a readmetre'ls
ValènciaLa sala social del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha declarat nul l'ERO aprovat en l'empresa pública Valenciana d'Aprofitament Energètic de Residus Societat Anònima (Vaersa) i ha ordenat la readmissió dels 278 treballadors afectats pels acomiadaments. Així consta en la sentència, feta pública avui per UGT, del judici celebrat el passat dia 15 davant arran la petició de diversos sindicats de declarar la nul·litat de l'ERO de l'empresa dependent de la conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient.
El TSJCV valencià estima que no es va negociar de bona fe per part de l'empresa representada a través d'una consultora durant el període de consultes, la qual cosa implica, segons UGT, la declaració de nul·litat de l'acomiadament impugnat i la readmissió de 278 treballadors.
Aquesta "evident mala fe", segons la sentència, s'evidencia que tant la memòria com l'acomiadament inicial es va sustentar "sobre una base inexistent en buscar-se un simple buidatge de persones sense veritable justificació". Segons explica, és cert que es van celebrar deu reunions amb propostes i contrapropostes però no va haver-hi una autèntica voluntat negociadora amb trets de bona fe contractual.
Les demandes d'impugnació d'acomiadament col·lectiu van ser presentades per UGT i CCOO, i la demandada, dependent en última instància de la Generalitat Valenciana, pot presentar recurs de cassació en un termini de cinc dies davant el Tribunal Suprem. La Federació de Serveis Públics d'UGT ha avançat que sol·licitarà l'execució immediata de la sentència malgrat que l'empresa decideixi recórrer.
Segons algunes dades de la sentència, a data 31 de desembre de 2011, Vaersa tenia un benefici superior als 2,8 milions d'euros. A l'inici del procediment l'empresa va plantejar l'extinció de 439 contractes d'una plantilla de 1.441 treballadors –que després van rebaixar a 394 i posteriorment a 278– i va al·legar causes productives i organitzatives, amb l'argument de la reducció dels pressupostos tant de la Generalitat Valenciana com de la mateixa Vaersa.