Anticorrupció demana presó per a 49 regidors i assessors del PP de l'època de Rita Barberá

El número 2 de l'alcaldessa hauria participat en el desviament d'1,8 milions d'euros per finançar campanyes electorals dels conservadors

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaFins a 49 peticions de presó, la més alta de les quals contra Alfonso Grau (15 anys), que va ser la mà dreta de Rita Barberá i vicealcalde de València durant els anys de govern del Partit Popular. És el que demana la Fiscalia Anticorrupció pel presumpte cobrament i blanqueig de fons provinents d'empresaris que els donaven a canvi d'adjudicacions municipals. En el cas de Grau, també per haver participat al costat de dos exresponsables d'empreses municipals en el presumpte desviament d'1,8 milions d'euros de fons públics per finançar campanyes electorals dels conservadors. En conjunt, podria ser jutjat pels delictes de blanqueig, malversació i suborn continu, pels quals la Fiscalia li demana 6, 4 i 5 anys de presó, a més de pagar una multa de 100.000 euros i tornar els 1,8 milions desviats.

Cargando
No hay anuncios

A més de Grau, Anticorrupció demana una multa de 146.000 euros per al PP com a responsable i penes que van dels 4 als 15 anys de presó per delictes de blanqueig, malversació i suborn a 48 processats més, la majoria regidors i assessors del grup municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de València, que presumptament van rebre diner negre de mans d'alguns responsables del partit –1.000 euros cadascun– i els van blanquejar mitjançant transferències bancàries al compte de la formació conservadora. Aquests poc més de 50.000 euros, provinents suposadament d'empresaris que els donaven a canvi de contractes, haurien ajudat a sufragar la campanya de les eleccions municipals del 2015. L'altra gran afectada és la secretària del grup municipal, Mari Carmen García Fuster, per a qui Anticorrupció demana deu anys de presó i una multa de 100.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

El 2015 Alfonso Grau va abandonar els càrrecs a l'Ajuntament i del PP pels seus "problemes judicials" en el cas Nóos, i va ser substituït per Alfonso Novo, en aquell moment regidor de l'equip de govern de Barberá i cridat a ser un dels seus possibles successors. Però llavors la Fiscalia va rebre un sobre anònim en què es denunciava que "el nou recaptador, Alfonso Novo, està realitzant aquesta operativa delictiva".

Dos anys després, un informe de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va certificar que el PP de València s'hauria finançat irregularment durant les campanyes electorals del 2007, el 2011 i el 2015. El document també afirmava que l'estructura provincial de la formació conservadora era coneixedora d'aquesta situació i que Alfonso Grau hauria sigut el cervell de la trama.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el germen d'aquesta peça judicial té l'origen en el cas Imelsa, que es va destapar quan es van descobrir irregularitats en la gestió de l'empresa pública del mateix nom, dependent de la Diputació de València, i es va estendre fins a desenvolupar-se en una desena de peces en les quals s'investiguen corrupteles a l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat durant els successius governs del PP.

Cargando
No hay anuncios

El president del Partit Popular del País Valencià, Carlos Mazón, va reclamar recentment a la resta de formacions polítiques que "deixin reposar en pau Rita Barberá". D'aquesta manera va intentar sortir al pas de les crítiques a la gestió de l'exalcaldessa de València, incrementades ara arran del processament de 49 regidors i assessors de l'Ajuntament de València per presumpte blanqueig de capitals en les eleccions municipals del 2015.