Pactes PP-Vox

Anticatalanistes, censors de periodistes i corruptes: els perfils més polèmics del nou govern valencià

L'executiu de PP i Vox també inclou el responsable de la seguretat ferroviària durant l'accident del metro del 2006

El nou govern valencià del PP i Vox poc abans de la seva primera reunió, celebrada a la ciutat d'Alacant.

ValènciaDirigents socials que han fet de la lluita contra el català l'eix del seu discurs cívic i polítics esquitxats per la corrupció dels anys de govern dels expresidents Eduardo Zaplana i Francisco Camps. Aquests són alguns dels perfils que criden més l'atenció del nou executiu valencià, que, més enllà de la designació com a vicepresident i conseller de Cultura de l'extorero filofranquista Vicente Barrera, ha deixat nomenaments molt polèmics.

Zaplanistes recuperats

El censor de periodistes a Ràdio 9

Una de les eleccions més destacades ha estat la de Santiago Lumbreras, mà dreta del cap del Consell, Carlos Mazón, a qui ha acompanyat en tota la seva trajectòria política i institucional, incloent-hi l'última etapa a la Diputació d'Alacant. Lumbreras, que durant una dècada va ser director de comunicació de Terra Mítica, el parc d'atraccions impulsat per Zaplana, ha estat designat secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència. La seva tria ha estat especialment controvertida pel currículum que atresora el nou alt càrrec, ja que l'any 1996, quan era director d'informatius de Ràdio 9 –l'antiga emissora pública–, i junt amb el cap d'explotació de la cadena, José Ramón Varó, va encomanar la confecció d'unes llistes negres de treballadors desafectes al PP. El document, que finalment no es va elaborar, hauria d'haver servit per decidir qui podia continuar a la plantilla i qui no. L'encàrrec no es va materialitzar perquè qui el va rebre, el cap de programes, Pasqual Martorell, el va denunciar al director de la ràdio, Francisco Mora, a qui també li va semblar un escàndol. L'episodi es va tancar amb la compareixença de Mora a les Corts Valencianes per explicar el cas, però amb la continuïtat de Lumbreras i Varó, que, això sí, mesos després, van abandonar l'emissora. Segons recull el periodista Francesc Arabí en el llibre Ciudadano Zaplana, Lumbreras va considerar la polèmica com un simple "malentès".

A mig camí entre el Partit Popular i Vox trobem Emilio Argüeso, antic secretari d'organització de Ciutadans, que ha estat designat secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari. Membre de l'anomenat clan del dàtil, el grup de dirigents zaplanistes d'Elx que van passar-se a Ciutadans, en els darrers temps ha capitanejat la tornada al PP de molts dels militants i càrrecs que han decidit tornar a la casa gran dels populars.

De Manuel Valls a Vox

Paula Añó, una valenciana que ha fet carrera a Catalunya

Tant o més impactants que els del PP han estat alguns dels nomenaments de Vox. Entre tots, destaca el de la nova secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó. La dirigent valenciana –tot i que resident a Catalunya des de fa molts anys– es va fer famosa el 2019 quan va criticar els Comitès de Defensa de la República a El programa de Ana Rosa de Telecinco. Aquelles declaracions li van suposar un trampolí que primer la va portar a formar part de les llistes autonòmiques dels populars catalans el 2021 i, després, de la candidatura municipal de Barcelona pel Canvi que va liderar l'ex primer ministre Manuel Valls. Amb la sortida del polític francès, Añó es va sumar al projecte Valents impulsat per l'antiga sòcia de Valls, Eva Parera, i va ocupar el número sis de la candidatura a l'Ajuntament de Barcelona. 

Com es podia esperar, l'aterratge d'Añó a la política valenciana ha estat ben sorollós i només unes hores després de fer-se públic el seu nomenament, ja feia unes declaracions al diari Levante en les quals explicava que des del seu departament encapçalarà la "batalla cultural" contra un "pancatalanisme" que "s'accelera" al País Valencià de la mà de Compromís, una formació a la qual acusa de ser "aprenent de nacionalistes que es fan dir d'esquerra" però que està més prop de l'extrema dreta que Vox.

Torna el blaverisme

Un negacionista de la unitat de la llengua

Junt amb l'exdirigent de Valents, una de les persones que representarà el secessionisme lingüístic a la conselleria de Cultura serà el professor de la Universitat de València (UV) i cap d'iniciatives infantils i juvenils del Centre Cultural la Nau de la UV, Sergio Arlandis, que ha assumit la direcció general de Cultura. Tot i que amb uns vincles amb la cultura evidents –és professor de didàctica de la literatura–, el seu vessant més controvertit prové de la seva col·laboració amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), una entitat que nega la unitat de la llengua.

Imputats per corrupció

Un investigat per rebre comissions

Ja estrictament del Partit Popular, destaca la designació de dirigents imputats per corrupció com Jorge Bellver, investigat en el cas Assut –que pretén esbrinar si es van cobrar comissions il·legals a l'Ajuntament de València en l'època de Rita Barberá– i ara nomenat nou director de Relacions amb les Corts, o de José Vicente Dómine, ex director general de Transport durant l'accident del metro de València de l'any 2006 i escollit com a secretari autonòmic d'Infraestructures i Transport.

Els problemes de Vox

Els ultres no tenen quadres per ocupar els càrrecs

Tot i que a poc a poc PP i Vox van completant l'organigrama del nou govern, la dificultat del partit ultra per trobar dirigents està provocant situacions sorprenents com la petició de ser rellevats del secretari autonòmic d'Emergències, José María Ángel, i el director general d'Interior, Salva Almenar, que han demanat el seu cessament mitjançant una carta a la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, de Vox. La petició no ha estat, però, escoltada per Núñez, que ha adduït que continuaran –si no dimiteixen– per la situació excepcional de risc d'incendis que suposa l’estiu.

El nou secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras.
El nou secretari autonòmic del Sistema Sociosanitari, Emilio Argüeso, en una imatge d'arxiu.
stats