El món de la cultura retreu a l'alcalde popular de Gandia que vulgui retirar una escultura d'Antoni Miró
Tot i que l'obra de l'artista valencià commemora la batalla d'Almansa, el regidor creu que l'escultura no identifica la ciutat
GandiaDiversos artistes i intel·lectuals de Gandia i la comarca de la Safor, així com els partits de l'oposició, s'han mobilitzat en contra de la decisió de l'alcalde de Gandia, Arturo Torró (PP), de retirar l'obra '25 d'abril de 1707', commemorativa de la batalla d'Almansa davant les tropes de Felip V, situada a una de les entrades de la ciutat.
El dirigent popular va anunciar la passada setmana la seva intenció de canviar d'ubicació l'estàtua, que commemora la pèrdua de l'autogovern valencià, perquè, en la seva opinió, no identifica la ciutat i bloca la vista quan s'entra a Gandia. Torró ha anunciat que encarregarà una nova estàtua per a aquest emplaçament mentre que l'obra d'Antoni Miró que commemora la batalla d'Almansa s'ubicarà a altre lloc de la ciutat.
Davant aquesta decisió de l'alcalde del PP, intel·lectuals de la ciutat i representants del món de la cultura, com el poeta i escriptor Josep Piera, el dramaturg Ignasi Moreno, l'escultor Joan Barrantes o l'economista Nèstor Novell, han demanat al Consell Valencià de Cultura que paralitzi el trasllat. En la carta lamenten que la decisió està "mancada de qualsevol motivació amb una mínima dosi d'elemental racionalitat" i que "no és un fet aïllat".
El text denuncia que aquest no és un fet aïllat i explica com en els darrers anys s'han anat tancant espais i símbols culturals de la ciutat "amb la pretesa justificació de la crisi econòmica". Els signants manifesten que l'estàtua va ser concebuda per a la rotonda on està situada i per això té "una alçada especialment estudiada i calculada per l'autor perquè no impedís en cap cas la visibilitat del campanar de la Seu".
'25 d'abril de 1707' és obra d'Antoni Miró i recorda el 300 aniversari de la derrota a Almansa de les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria i la posterior entrada al territori valencià de Felip V amb l'abolició dels furs i la pèrdua de l'autogovern dels valencians.
Els partit de l'oposició també han reaccionat a la decisió reclamant que no es canviï d'ubicació aquesta obra, encarregada l'any 2007 per l'equip de govern municipal del PSPV-PSOE. Els regidors socialistes i de Compromís també reclamen el dictamen del Consell Valencià de Cultura, de la conselleria de Cultura i del Centre d'Estudis Alfons el Vell. L'oposició considera que l'estàtua està protegida per la Llei del Patrimoni i reclama a l'Ajuntament que esperi a conèixer els dictàmens sol·licitats.
Acció Cultural demana a Fabra que desautoritzi a Torró
Són moltes les mostres de rebuig que arriben de tot el país contra la iniciativa de l'alcalde de Gandia de canviar la ubicació de l'escultura d'Antoni Miró. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha demanat en un comunicat a Arturo Torró que no continue censurant els artistes valencians, i repose al seu lloc les escultures d'Artur Heras que ha fet retirar i no execute l'amenaça de retirar també l'obra '25 d'abril de 1707' de l'artista alcoià.
Si l'alcalde de Gandia no reconsiderés la seva decisió, l'entitat sol·licita que el "govern valencià i el seu president" intervinguin per evitar "un despropòsit que també els afectaria perquè en són dirigents del partit en el qual milita l'alcalde de Gandia i, per tant, corresponsables del resultat final del conflicte".
Acció Cultural també ha informat que està promovent un pronunciament conjunt de tots els professionals de la cultura valenciana per rebutjar aquesta pràctica de l'alcalde de Gandia i evitar, finalment, que l'obra que "recupera la nostra memòria històrica i simbolitza la voluntat dels valencians per recuperar l'autogovern i la llibertat" sigui traslladada de la seva ubicació actual a l'accés nord de la ciutat.