Reptes virals amb delicte

Alacant denunciarà el 'youtuber' Nil Ojeda per instar els seus seguidors a fingir ofegaments

L'Ajuntament li obrirà un expedient sancionador per haver creat continguts considerats delicte de simulació de perill

Nerea Pedrón
2 min
El youtuber Nil Ojeda durant l'estrena d'una pel·lícula

ValènciaL'Ajuntament d'Alacant portarà a la Fiscalia el creador de continguts Nil Ojeda per haver realitzat una campanya publicitària que animava a fingir ofegaments a les platges de la ciutat. A més, demanarà el tancament dels seus perfils a les xarxes socials, com també el de les persones i empreses que han participat en la campanya.

El repte consistia a "trobar un professional de socorrisme, posar-se al davant i començar a actuar a terra simulant un ofegament fora de l'aigua". Malgrat que el repte era a terra, alguns joves el van simular dins la mar, cosa que va obligar els socorristes a absentar-se del seu lloc de vigilància. Aquesta acció, segons el consistori, suposa un "perill potencial" perquè els socorristes es van dedicar a atendre una emergència falsa i van deixar la resta de banyistes sense vigilància.

L'esmentat repte formava part d'una campanya publicitària per a la seva marca de roba. Per simular l'ofegament a les platges de Sant Joan i el Postiguet podies aconseguir a canvi un lot de productes del seu segell, relacionats amb el mateix youtuber.

Accions legals

A principis de juliol, el govern local va alertar els serveis jurídics per trobar una possibilitat de prendre accions legals contra els fets. Ara el departament jurídic anuncia que l'acció presa pel youtuber pot ser constitutiva d'un delicte de simulació de perill, recollit a l'article 561 del Codi Penal, perquè els serveis d'emergència van ser mobilitzats de manera injustificada.

Així mateix, l'Ajuntament obrirà un expedient sancionador contra Ojeda, que compta amb 4,44 milions de seguidors a YouTube. La sanció el durà davant la Fiscalia per infraccions administratives que incompleixen la llei d'espectacles valenciana i l'ordenança municipal de convivència cívica. L'Ajuntament demanarà una condemna d'acord amb la denúncia presentada, a més d'incloure els incompliments d'altres normatives, com la llei d'influencers.

stats