Acció Cultural reclama la dimissió de Carlos Mazón per afirmar que el català s’ha "imposat durant massa anys"

L'associació denuncia que lluny de ser imposat, el valencià "ha estat objecte de persecució i discriminació durant segles" i ara es troba "en risc de desaparició"

Capçalera de la la tradicional manifestació del 25 d'abril celebrada a València.
ARA
03/10/2024
2 min

ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) ha reclamat la dimissió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per les seves paraules contra el català. En concret, l'entitat ha retret al dirigent popular que en unes recents declaracions afirmés que el valencià és una llengua que ha estat "imposada massa temps". "Aquestes paraules són un atac inacceptable contra la llengua pròpia del poble valencià i demostren una incomprensió absoluta de la història i la realitat lingüística del nostre territori. Una persona que expressa aquest tipus de prejudicis no està capacitada per exercir la representació de tot el poble valencià," han defensat des d'ACPV.

Mitjançant un comunicat, l'associació ha emfatitzat que el català, lluny de ser una llengua imposada, "ha estat objecte de persecució institucional i discriminació durant segles" i que actualment encara pateix una "situació de diglòssia" i de "desigualtat respecte al castellà", a més de trobar-se "en risc de desaparició".

Per a Acció Cultural del País Valencià, les paraules de Mazón, "no només mostren un menyspreu cap al valencià, sinó que també revelen una falta de compromís amb la diversitat i la riquesa cultural" del País Valencià. L'entitat també ha subratllat que les institucions valencianes "tenen l'obligació, per llei, de protegir i promoure l'ús del valencià, i no d'atacar-lo ni deslegitimar-lo".

Només el 36% parla valencià habitualment

Des d'ACPV han aprofitat les declaracions de Mazón per recordar que les dades sobre l’ús del valencià mostren una situació preocupant, especialment a les comarques del sud. Segons l’Enquesta d’Ús del Valencià realitzada per la Generalitat Valenciana el 2021, tot i que el 50% de la població declara saber parlar valencià, només el 36% el fa servir habitualment. Aquestes xifres són més alarmants a comarques com l'Alacantí, el Baix Vinalopó o el Baix Segura, on l'ús habitual del valencià és menor del 10%.

L'entitat també ha destacat que l'Informe de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana de l'any 2020 reflecteix com la llengua encara pateix discriminació en àmbits com els serveis públics, els mitjans de comunicació i l’educació. A les comarques del sud, gran part dels centres escolars no ofereixen programes d’ensenyament en català, i en algunes zones només un 20% dels alumnes estan escolaritzats en aquesta llengua. "Aquesta manca de presència educativa condiciona l’ús social del valencià en aquestes zones i perpetua una situació de desigualtat", ha destacat l'associació.

Des d'ACPV també han recordat que la discriminació institucional cap al valencià ha estat una constant en la història recent del País Valencià, amb episodis destacats durant la dictadura franquista. Aquesta persecució ha deixat una empremta que encara afecta les noves generacions, especialment a les zones castellanitzades.

Crida a la mobilització

L'associació ha aprofitat les paraules de Mazón per cridar a la ciutadania perquè es mobilitzi de forma contínua i lluiti pels drets lingüístics i la cultura. La primera d’aquestes cites tindrà lloc el pròxim Nou d’Octubre, Diada del País Valencià. De fet, el lema triat per aquest any és "Som País, parlem valencià". "És una oportunitat per continuar reivindicant la normalització del valencià a tots els àmbits socials", han conclòs des de l'ACPV.

stats