Acció Cultural del País Valencià organitzarà un homenatge a l’històric militant valencianista Enric Tàrrega
El cofundador de PSV, PSPV i CCOO va morir dissabte als 84 anys
ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) organitzarà un homenatge, encara sense data, a l'històric militant valencianista Enric Tàrrega, mort aquest dissabte al 84 anys després de patir una llarga malaltia.
Nascut a la ciutat de València l’any 1936, des de ben jove Tàrrega es va comprometre en la lluita contra la persecució del català i la resta de llibertats duta a terme pel franquisme i va participar en nombrosos moviments valencianistes. Militant de Lo Rat Penat, la Societat Coral el Micalet i soci fundador d’ACPV, Enric Tàrrega va formar part del naixement de Comissions Obreres, del Front Marxista Valencià i del Partit Socialista Valencià, formació que esdevindria posteriorment el Partit Socialista del País Valencià, que anys més tard, i contra el desig de Tàrrega, es va federar amb el PSOE. Posteriorment va militar en el PSAN, el Partit Nacionalista Valencià i, finalment, en el Bloc Nacionalista Valencià.
El militant valencianista, que va estudiar magisteri, tot i treballar inicialment en l'empresa familiar, després es va endinsar en el sector editorial, i també va participar en l'impuls dels aplecs nacionalistes que, a partir de l’any 1960, s'organitzaven anualment i de forma itinerant al País Valencià. Uns encontres que el 1965 van cedir el testimoni al conegut Aplec del Puig, que encara se celebra l'últim cap de setmana d'octubre.
En reconeixement a la seva tasca, Enric Tàrrega va ser guardonat amb el premi Miquelet d'Honor i també el Vicent Ventura de la Universitat de València. A més, el 2010 va publicar el llibre de converses L'amant de la ciutat somniada, que el militant valencianista va sintetitzar en una entrevista concedida a l'associació Tornaveu. A l'homenatge a Tàrrega també s'hi va sumar el músic Sergio Cifuentes El Cifu, que li va dedicar una cançó. L'enregistrament del videoclip va comptar, a més, amb la participació del també cantant Miquel Gil.
Futur homenatge i divulgació de la seva figura
Segons Acció Cultural del País Valencià, la tasca d’Enric Tàrrega va "permetre la supervivència del valencià i, sobretot, d'una consciència de país amenaçada de desaparició pel triomf del colp d’estat militar i la imposició d'una duríssima repressió i d'una política de persecució de la nostra llengua i cultura que van imposar la por, el sotmetiment i el silenci".
"El seu treball va posar les bases del moviment que es va expandir amb la següent generació, als anys seixanta, amb el projecte de modernització del país representat pel fusterianisme", destaca l’entitat en un comunicat.
Acció Cultural del País Valencià ha emfatitzat que la tasca de Tàrrega "mereix un acte d’homenatge i també de divulgació de la seua figura, com a exemple de continuïtat i persistència en la història del poble valencià".