Les víctimes de l'accident de metro de València demanen a la justícia que no es deixi influir per "cap forma de poder"
ValènciaCentenars de persones han tornat a congregar-se avui a València per recordar els 43 morts de l'accident de metro de 2006 i exigir que es depurin responsabilitats per l'ocorregut, tapant-se simbòlicament els ulls per demanar a la justícia que sigui cega i investigui l'ocorregut sense influències externes.
La presidenta de l'Associació de Víctimes del 3 de juliol de 2006, Beatriz Garrote, ha lamentat que la justícia "s'allunyi de la realitat" i faci cas omís a la percepció ciutadana de què l'accident de MetroValencia "va ser un delicte". L'associació ha celebrat aquesta tarda a la plaça de la Mare de Déu la seva tradicional concentració mensual per exigir responsabilitats per l'ocorregut fa set anys.
"Avui es compleixen 87 mesos des de l'accident, 84 concentracions denunciant que no s'han assumit les responsabilitats", ha assenyalat Garrote. Els assistents han guardat cinc minuts de silenci amb els ulls tapats amb les mans, en un gest amb el qual han volgut demanar a la justícia que sigui "cega" i que "no distingeixi humils de poderosos ni es deixi influir per cap forma de poder".
Els membres de l'associació han llegit un manifest, dirigit en aquesta ocasió contra la titular del jutjat d'instrucció número 21 de València, Nieves Molina, perquè va ser ella qui va desestimar el passat 17 de setembre la petició de la Fiscalia de reobrir el cas en entendre que incompleix els requisits legals.
Aquesta jutgessa ja va arxivar la causa el febrer de 2008 en entendre que la responsabilitat penal havia quedat extingida amb la defunció del conductor del comboi accidentat, decisió que va ser ratificada dos mesos després per l'Audiència Provincial.
Garrote i la resta de víctimes sostenen que autoritzar una prova pericial determinaria si l'estat de la unitat sinistrada va poder ser un factor a tenir en compte com una de les causes que van produir l'accident
L'associació ha llegit també l'escrit que han presentat avui a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) dirigit al seu director gerent, Pablo Cotino, en què sol·licita el "cessament immediat" de les persones que, en la seva opinió, "intencionadament van ocultar proves rellevants per a la recerca de l'accident".
Assegura que el Ministeri Fiscal, en el seu recurs d'apel·lació a l'acte de no reobertura del judici inclou declaracions del perit judicial en què aquest assegura que, en el moment de realitzar la prova, FGV no els va facilitar dades sobre els descarrilaments de la unitat sinistrada.
"Queda judicialment provat que FGV va ocultar informació rellevant al perit judicial, que havia estat sol·licitada pel mateix", segons "confirma" l'acte judicial, "amb l'agreujant que aquest informe pericial és el que ha servit de base per a l'arxiu de la causa", denuncia l'associació.