La justícia anul·la l'ERO de Radiotelevisió Valenciana i obliga l'empresa a readmetre els treballadors acomiadats

Els sindicats CCOO, UGT, CGT i Intersindical i la fiscalia van demanar en el judici la nul·litat dels acomiadaments perquè l'ERO havia vulnerat "drets fonamentals"

Europa Press
05/11/2013
4 min

ValènciaLa sala social del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha anul·lat l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), aprovat l'agost de 2012, i reconeix el dret del miler de treballadors acomiadats a ser readmesos. El tribunal justifica aquesta decisió en el fet que va haver-hi "irregularitats importants" i que es va vulnerar el principi d'igualtat.

D'aquesta forma, el tribunal valencià ha estimat la petició de nul·litat formulada pels sindicats CCOO, UGT, Intersindical i CGT, així com pel mateix fiscal del cas, Rafael Navarro, segons consta en la sentència, amb data 4 de novembre, contra la qual es pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, i que podrà presentar-se en el termini dels cinc dies hàbils següents a la notificació de la resolució.

El TSJ valencià destaca, a manera de resum, que els termes de l'acomiadament col·lectiu "estaven acotats" abans de la negociació i estima que per part de RTVV no hi havia "cap marge" per acceptar ni assumir altres remeis "menys traumàtics" o d'inferior cost social que no fossin l'acomiadament de més del 70 per cent de la plantilla.

Així mateix, considera que va haver-hi una "evident" i "clara" alteració dels llistats de les persones afectades per l'expedient, i dels mateixos criteris de designació, així com altres "irregularitats importants" que vulnerarien el principi d'igualtat previst en l'article 14 de la Constitució espanyola.

En relació amb l'anterior, respecte als llistats d'afectats, recorda que la llista aprovada inicialment per part de RTVV contemplava un màxim de 1.198 acomiadaments, però finalment es van reduir fins al miler, ja que es van rescatar vuit "veus" de la ràdio, que per protagonitzar els programes radiofònics de més audiència van ser excloses de l'ERO; 186 tècnics, per evitar una situació de col·lapse tècnic, i dues persones més per motius socials.

Sobre aquests canvis, el tribunal, que destaca que la societat no va negociar de bona fe, considera que es va produir una "vulneració del principi d'igualtat", atès que en la data en què es van acordar aquestes reincorporacions ja s'havia produït un "considerable" nombre de cessaments efectius d'altres empleats que podrien també haver format part d'aquests nous criteris, "valorant-se la possible rellevància no solament de les denominades veus de la ràdio, sinó la de professionals adscrits a la televisió pública autonòmica". Això genera "importants irregularitats", destaca.

En concret, sobre el rescat dels 186 tècnics, afegeix que va ser una decisió presa "unilateralment", ja que es va comunicar als afectats abans de consultar-ho a l'autoritat laboral, i assenyala que va haver-hi "falta de la deguda planificació i de previsió davant l'abundant col·lectiu de treballadors repescats d'una comunicació d'acomiadament ja efectuada i en clara desigualtat amb tot el col·lectiu de personal tècnic que ja s'havien vist abocats al cessament de les seves funcions pel simple criteri d'haver sigut cessats en un moment anterior".

D'altra banda, quant als criteris de designació, el tribunal indica que els fixats inicialment van ser "ambigus, subjectius i genèrics", i llençaven "poca llum" per poder negociar. Després es van fixar uns criteris "més clars i objectius" i es va matisar que, per a l'ens, el primer punt per valorar seria el d'accés a RTVV mitjançant oposicions, mentre que per al personal de les societats mercantils (televisió i ràdio) aquest es va convertir en l'últim dels vuit punts establerts.

Respecte a la diferent baremació decidida, el tribunal no troba "justificació ni explicació raonable", ja que llavors "bastava assignant a un treballador un concret lloc de treball per alliberar-lo o, per contra, encaixar-lo dins del lloc a amortitzar, i amb això s'alterava la major objectivitat en la sortida", afegeix la sentència.

Així mateix, entén que, com que el sistema d'accés en la contractació per a tot el col·lectiu de treballadors afectats per l'acomiadament va resultar ser "idèntic", i com que es va veure "la plantilla en el seu conjunt i de manera uniforme sotmesa als mateixos principis de contractació quant a l'ingrés", no hi ha "raons sòlides" que justifiquin o avalin una vàlida conformació dels criteris de designació per a l'elecció dels treballadors, segons si els mateixos es trobaven formalment adscrits a l'ens o a les societats mercantils.

També el TSJ valencià assenyala altres "deficiències" en relació amb la tramitació de l'ERO. Sobre aquest tema, assenyala que a l'inici del període de consultes es va ometre informació "rellevant" per no aportar-se la llista d'afectats i els criteris de selecció posteriorment aprovats. Així mateix, destaca que, en el transcurs del procés selectiu mitjançant el nomenament de diferents comissions, "sempre va romandre al marge i exclosa la representació legal dels treballadors, a la qual ni tan sols es van subministrar els llistats d'afectats, una vegada ja confeccionats".

"Tampoc" es va fer cap referència a les comunicacions remeses abans del mes de juny de 2013 als treballadors afectats de la concreta baremació duta a terme. Així mateix, al tribunal li "crida l'atenció" el fet que en el desenvolupament de les consultes RTVV no va acceptar cap de les propostes del comitè d'empresa, com les prejubilacions, reduccions de jornada o suspensions de contracte que va oferir la representació dels treballadors.

Al final, afegeix el tribunal, la proposta inicial del consell d'administració de RTVV "es va convertir en definitiva" i aquesta implantació ha resultat ser "inadequada" a la vista dels esdeveniments posteriors, i ha "ratificat i donat suport al fet que els termes de l'acomiadament estaven acotats i que no hi havia cap marge per acceptar ni assumir altres remeis menys traumàtics".

L'ERO de Radiotelevisió Valenciana es va aprovar el dia 22 d'agost, i es va acordar l'extinció d'un total de 1.198 contractes de treball. Així, el grup RTVV es quedaria amb una plantilla formada per 480 treballadors. Tanmateix, es va fixar com a termini màxim per executar l'expedient el 31 d'agost de 2013, i des de l'inici del mateix han passat per la societat tres directors generals: José López Jaraba, Alejandro Reig i Rosa Vidal. Aquesta última continua actualment en el càrrec al capdavant de la nova empresa constituïda després de l'ERO.

stats