País Valencià 25/11/2014

L'Audiència de Castelló dóna cinc dies a Carlos Fabra perquè ingressi voluntàriament a la presó

El consell de ministres va resoldre divendres passat denegar-li l'indult sol·licitat per l'expresident del PP i de la Diputació de Castelló

Efe
2 min

Castelló de la PlanaL'expresident del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, té un termini de cinc dies a comptar des de demà per ingressar de manera voluntària a la presó per complir la condemna de quatre anys imposada per la comissió de quatre delictes fiscals. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, Fabra ha estat citat demà a les 11 hores per l''Audiència Provincial de Castelló, que li comunicarà la seva decisió d'ordenar el seu ingrés a la presó, que va quedar suspès temporalment el passat mes de setembre fins que es resolgués la petició de l'indult.

Aquesta citació es produeix després que l'Audiència de Castelló rebera ahir la comunicació oficial del govern espanyol de la denegació de l'indult sol·licitat per Carlos Fabra. Divendres passat el consell de ministres va denegar a Fabra l'indult que havia sol·licitat. La resolució del govern espanyol va arribar tres mesos després d'haver-ho demanat.

Davant la possibilitat que aquesta denegació suposara l'ingrés a la presó, Carlos Fabra va manifestar a EFE estar "tranquil" i va voler remarcar que la condemna de l'Audiència Provincial, a quatre anys de presó, va ser imposada per quatre delictes fiscals, i no per delictes de corrupció.

La causa denominada 'Naranjax' es va iniciar el 2003 després d'una denúncia de l'empresari Vicente Vilar en els jutjats de Nules, que acusava el llavors president de la Diputació de Castelló de cobrar-li comissions a canvi d'aconseguir-li unes llicències per a la comercialització dels seus productes fitosanitaris.

Després d'una instrucció al jutjat Nules, a la comarca de La Plana Baixa, de quasi deu anys, pels quals van passar pel jutjat nou jutges, el cas va arribar finalment a la secció primera de l'Audiència Provincial de Castelló i el judici va tenir lloc a l'octubre de 2013.

La secció primera va condemnar a Carlos Fabra a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública en considerar provat que l'expresident havia defraudat més de 693.000 euros. A més li va condemnar al pagament d'una multa i indemnització que sumen 1,4 milions d'euros, i li va absoldre dels delictes de tràfic d'influències i suborn dels quals havia sigut acusat. Fabra va ser absolt doncs dels delictes de corrupció i va ser condemnat per un frau fiscal.

Després de conèixer la sentència, Fabra va anunciar que no demanaria l'indult al govern espanyol, però després que el Tribunal Suprem rebutjara el seu recurs, l'expresident finalment sí va sol·licitar aquesta mesura de gràcia el passat mes d'agost.

Al mateix temps va presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional –que encara està pendent de resolució– encara que aquest fet no frenaria l'ingrés a la presó de Fabra, llevat que el tribunal suspenguera temporalment l'ingrés a la presó mentre es resol el recurs,per a la qual cosa l'exdirigent hauria de sol·licitar aquesta mesura.

Demà Fabra haurà de comparèixer en el jutjat i tindrà l'oportunitat d'expressar la seua preferència respecte al centre penitenciari en el qual ha de complir condemna, petició que haurà d'avaluar la secció primera de l'Audiència de Castelló.

Habitualment, els tribunals solen atendre les peticions dels penats respecte a la presó en la qual han de complir condemna sempre que la sol·licitud estiga argumentada i es presente voluntàriament en el termini establit.

stats