L'Acadèmia Valenciana de la Llengua suspèn la presentació del diccionari que equipara el valencià i el català
El president Alberto Fabra creu que la definició de 'valencià' que fa l'Acadèmia no concorda amb l'"esperit de l'Estatut d'Autonomia"
ValènciaL'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha suspès sense data la presentació del 'Diccionari Normatiu Valencià', prevista per a aquest dimarts, per "raons d'ajusts en l'aplicació informàtica de la pàgina web i per problemes tècnics en el nostre servidor", segons ha informat en un comunicat la institució.
Uns problemes tècnics que arriben just després que l'AVL hagi rebut nombroses crítiques aquest cap de setmana per part de membres del govern i del PP valencià per la definició acordada del 'valencià' que s'inclou al diccionari. En el centre de la polèmica es troba la definició que el diccionari fa de la llengua, on estableix que es tracta d'una "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Balears i uns altres territoris de la Corona d'Aragó i que també rep el nom de català".
Preguntat per la polèmica, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha afirmat aquest dilluns que el diccionari inclou "certes qüestions que no són compartides amb l'esperit establert en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana", que estableix en el seu article 6 que "la llengua que s'utilitza a la Comunitat Valenciana és el valencià", i ha ratificat el seu compromís de "fer complir" el text estatutari.
Fabra ha respost que l'"article 6 de l'Estatut és molt clar i és 'la llengua que s'utilitza a la Comunitat Valenciana és el valencià'" i, en aquest sentit, remarca que "el compromís de totes les persones que representen des dels diferents àmbits qualsevol aspecte de la Comunitat Valenciana, i l'AVL ho fa, és defensar el que és nostre, que és la nostra llengua, el valencià, i les nostres senyes d'identitat". "I així ho farem complir", ha sentenciat.
Davant les reiterades preguntes sobre les crítiques de dirigents populars i sobre la possible adopció de mesures contra l'AVL, ha insistit que "posaran de manifest que el compromís que tenen tots els representants en qualsevol àmbit de la Comunitat Valenciana és defensar l'Estatut i les nostres senyes d'identitat".
"Totes les persones ho han de tenir molt clar i, per descomptat, jo seré el primer que faci defensa del compliment íntegre de tot el que s'estableix en l'Estatut", ha agregat Fabra.
També s'ha preguntat al cap del Consell si "pensa, com va dir fa temps, que els valencians del nord de Castelló i els catalans del sud de Tarragona parlen la mateixa llengua", a la qual cosa ha respost: "No entraré en aquest aspecte, torno a dir el mateix: màxim compliment del que diu l'Estatut i jo defensaré el que diu l'article 6 per defensar el que hem estat fins ara, totes les nostres possibilitats com a poble i, sobretot, allò que ens identifica, i la llengua, el valencià, és una d'aquestes coses".
Aquest cap de setmana passat, altres destacats dirigents del PP valencià com el secretari general i conseller de Governació, Serafín Castellano, van criticar durament l'AVL assenyalant que la institució es trobava allunyada de la societat i que equiparar valencià i català feia que l'AVL perdés tot el seu sentit. També el vicesíndic del PP a les Corts Valencianes, Rafael Maluenda, va qualificar de "vergonya" i de "menyspreu" aquestes definicions.