215 euros menys per habitant que la mitjana: el País Valencià continua sent l'autonomia més mal finançada
La Generalitat rep 2.618 euros per ciutadà mentre que Cantàbria n'ingressa 3.321
ValènciaEl País Valencià continua sent l'autonomia més mal finançada de l'Estat. Exactament, 215 euros menys per ciutadà que la mitjana de les comunitats del règim comú, que és de 2.833, i 703 per sota de la regió que rep més recursos, que és Cantàbria, amb 3.321 euros per habitant. Són les xifres que recull l'últim estudi elaborat per la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) a partir de les dades publicades pel ministeri d'Hisenda sobre la liquidació definitiva del 2019, que es farà aquest 2021.
L'informe, elaborat pel cap de l'entitat, Ángel de la Fuente, revela com el País Valencià és, amb 2.618 euros per ciutadà, el territori que rep menys recursos per habitant per finançar competències bàsiques com la sanitat, l'educació o els serveis a la dependència. Així ho constata també l'índex de finançament efectiu de competències homogènies, que situa al País Valencià amb 92,4 punts, 7,6 per sota de la mitjana (100). Tampoc arriben a aquest llindar Múrcia (92,8), Andalusia (95,9) ni Castella-la Manxa (97,1). Per contra, superen àmpliament aquesta xifra les autonomies amb més recursos per habitant com la Rioja (113,3) o Cantàbria (117,2).
Com a conseqüència, almenys parcialment, d'aquesta manca de recursos, la Generalitat Valenciana acumula un deute de prop de 50.000 euros. D'aquest passiu, el Consell n'atribueix un 44% a "l'infrafinançament". La xifra té l'origen en els 1.300 milions d'euros anuals que l'executiu calcula que rep de menys cada any. El 56% restant el vincula a errors propis en la gestió com el balafiament o la corrupció.
Aquestes dades expliquen la insistència del govern valencià en la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic i les iniciatives impulsades pel Consell com la recent cimera amb el Govern de les Illes Balears o la que tindrà lloc al setembre amb l'executiu andalús. Dues trobades que pretenen crear un front comú de territoris perjudicats per l'actual model. També estan estretament vinculades a la petició de creació d'un impost o alguna eina d’aportació específica per a les rendes altes de la Comunitat de Madrid perquè compensi els beneficis que té la capitalitat respecte a altres territoris de l’Estat.
És per tot això que el País Valencià va ser un dels territoris que amb més esperança van acollir l'anunci fet la setmana passada per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va informar que al novembre presentarà una part de la proposta de reforma del model de finançament autonòmic i que l'actualització del sistema es basarà en el criteri de la població ajustada.