23/10/2017

Votarà l’expresident Montilla la suspensió de l’autogovern català?

L’expresident José Montilla, avui l’únic senador del PSC, ¿votarà aquest divendres la suspensió de l’autogovern de Catalunya que suposa l’aplicació de l’article 155? ¿Acceptarà que es deixi sense contingut el Parlament -que representa la sobirania del poble de Catalunya-, que es destitueixi el Govern, que es posin comissaris polítics a dirigir els mitjans de comunicació públics i que es depurin funcionaris i alts càrrecs per les seves idees? Si és així, si ho fa, tal com sembla previsible, la foto d’aquell dia entrarà a la història com a símbol del moment més negre i vergonyós en la història del PSC, un partit que ha tingut dos presidents de la Generalitat i que durant anys era la principal força del catalanisme d’esquerres.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El seguidisme acrític que està fent el PSOE de les polítiques recentralitzadores del PP i d’un Cs encara més a la dreta, possiblement també li passaran factura. Costa d’entendre que accepti deixar via lliure a Mariano Rajoy -el mateix a qui Pedro Sánchez acusava de deshonest i l’enemic a vèncer- per fer literalment el que vulgui a Catalunya. Després de dir i anunciar que seria una intervenció “de mínims”, ja de per si greu, els socialistes n’acaben acceptant una de màxims en la qual senzillament es deixa tot en mans del govern del PP (8% de vots a Catalunya) sense cap altre control que uns suposats plens d’un Senat controlats també, com el TC, pel PP. Així, Rajoy ha matat dos pardals d’un tret: es carrega l’autogovern català, que és el que sempre havia volgut, i fa impossible que pugui haver-hi cap front comú de l’esquerra -Podem ha mantingut la dignitat oposant-se al 155- contra el seu govern minoritari.

Cargando
No hay anuncios

Del PSOE ja fa temps que gran part dels catalans no n’esperaven gaire res. Del PSC, però, encara hi havia una part dels ciutadans que en respectaven les posicions, totalment legítimes, contràries a la independència i partidàries d’un sistema federal. La votació del 155 canvia les coses. I així ho han vist alguns alcaldes -com Núria Parlon, Ignasi Giménez, Jordi Ballart, Josep Mayoral i fins a una trentena d’alcaldes socialistes-, que entenen que no hi ha res que justifiqui el seu suport a la supressió de l’autogovern. Això els dignifica. Molts dels seus votants no els hi perdonarien. I, segurament, ells mateixos tampoc.