15/06/2024

Viure a les Balears: més enllà del paradís perdut

2 min
Una pintada contra la massificació turística a Palma.

L’altre dia escoltava el programa Que no surti d’aquí a la ràdio. Parlaven dels llocs on havien anat de vacances algunes persones famoses i na Juliana Canet, una de les presentadores, va exclamar: "Tothom és a les Balears!" I sí, tothom és a les Balears. El que passa és que no tothom hi és de la mateixa manera.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tolstoi va escriure que totes les famílies felices s’assemblen, però que cada família dissortada ho és a la seva manera. I a les Illes es produeix un fenomen similar. D’una banda, hi ha col·lectius agermanats per un mateix estil de vida; una forma de lleugeresa feliç lligada inexorablement al fet de tenir doblers, propietats, accés als luxes. De l’altra, ens trobem tot un catàleg de precarietats que abracen generacions, professions i situacions ben diferents però amb un denominador comú: el mateix territori que acull el primer grup amb els braços oberts expulsa aquesta població heterogènia sense remordiments ni vergonya.

En aquest escenari ni tan sols hi tenen cabuda la nostàlgia o els laments poètics al voltant del paradís perdut. L’emergència és tan insostenible que les protestes per les platges plenes de gent o per les carreteres massificades ja comencen a semblar una queixa menor al costat del drama per accedir a l’habitatge, de la mateixa manera que fa uns anys ens indignàvem perquè els restaurants no tenien les cartes en català –però sí en alemany, anglès, rus– i ara aquesta indignació sona a rebequeria de filòleg, a tossuderia de resident capriciós.

Concessió rere concessió, a les Illes hem anat paint els greuges fins a normalitzar-los. Hem normalitzat que abandonar l’illa per anar a estudiar fora pugui significar no viure-hi mai més, o que els que hi tornen estiguin destinats a viure a cals pares o a compartir pis amb estranys més enllà dels 30 i fins i tot dels 40. Hem normalitzat que moltes famílies malvisquin dins d’un pis diminut –o un garatge reconvertit– perquè els surt més rendible llogar la seva antiga casa als estrangers, i hem normalitzat el conflicte entre qüestionar si aquesta manera de fer és adequada, si cal apel·lar a la responsabilitat individual o si deixar-ho tot en mans de la responsabilitat individual és una manera d’alliberar els governs de fer la seva feina: si ser curat a l’hospital no depèn de la generositat del metge, potser viure dignament no hauria de dependre de la consciència cívica del veïnat. Hem normalitzat que Eivissa i Formentera tinguin dificultats serioses per trobar personal mèdic i docent que vulgui anar-hi a viure, i hem normalitzat dir adeu a professors que se’n van uns anys a Eivissa com qui abans acomiadava els companys que partien cap a la guerra. Allà destinaran el sou a un pis compartit entre cinc fins que tornin a Mallorca i destinin el sou a un pis compartit entre dos.

I mentre els residents es manifesten contra el fet de normalitzar tant, els turistes veuen la manifestació i fan fotos per si de cas allò és una expressió folklòrica d’aquella terra que senten seva i que, en certa manera, ja ho és. 

Laura Gost és escriptora
stats