19/05/2023

Les nostres prioritats al G-7 d'Hiroshima

A partir d'aquest divendres els líders del G-7 –els Estats Units, el Japó, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia i el Canadà (als quals s'afegeix la representació de la UE)– es reuneixen a Hiroshima, al Japó, per la seva reunió anual. La seu de la cimera, exemple de l'horror de la guerra nuclear, és per si sola un missatge.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Durant la cimera, que durarà fins diumenge, els líders assistents hauran de debatre múltiples reptes actuals, entre d'altres, dues amenaces a la seguretat mundial: la invasió de Rússia a Ucraïna i la posició cada cop més agressiva de la Xina cap a Taiwan. Els participants en la reunió tenen diferents posicions sobre com encarar aquests dos conflictes i quines han de ser les prioritats d'actuació. Els socis occidentals tenen més interès a redreçar la situació a Ucraïna, mentre que el Japó, que presideix la reunió, vol donar més centralitat a la resposta a la Xina davant Taiwan i al seu rol creixent en el mercat mundial de subministraments. Potser per equilibrar els interessos, el Japó ha convidat a la reunió líders d'altres democràcies alineades com Corea del Sud i Austràlia i representants de països no-alineats com l'Índia, el Brasil i Indonèsia.

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea, que participa en el G-7 des de 1981 com a membre "no enumerat", estarà representada pel president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La prioritat per als representants europeus és avançar cap a la fi de la guerra a Ucraïna i alhora reduir la dependència econòmica de la Xina. Més d'un any després de la invasió russa d'Ucraïna, hi ha un creixent risc que el conflicte s’allargui i el país estigui immers en la guerra no durant anys sinó dècades. Els socis europeus, més preocupats per aquest escenari que altres aliats internacionals, volen evitar la cronificació de la guerra a les fronteres de la Unió, i per això arriben al G-7 amb noves propostes de sancions i peticions d'escalada de l'armament subministrat a Kíiv. Sobre la taula hi ha una nova onada de sancions a Rússia especialment en el comerç de diamants, però també amb altres minerals, com l'alumini, el coure i el níquel, per intentar ofegar la capacitat de Moscou per finançar la guerra a Ucraïna. Les restriccions al comerç són un àmbit en què els aliats de Zelenski sempre han trobat un acord més fàcil que en l'enviament d'armament. Fa pocs mesos els països de la UE es van trobar immersos en un llarg debat sobre l'enviament de tancs Leopard II, amb Alemanya intentant que els socis europeus no n'enviessin i altres països pactant directament l’entrega amb Kíiv. Ara Zelenski ha demanat als seus aliats avions de guerra, en concret els americans, els F-16, dels quals molts països de la UE tenen excedent perquè els estan canviant per F-35. Els EUA no semblen acabar de donar llum verda a l'enviament, mentre que alguns països europeus com Bèlgica, Holanda i el Regne Unit ja estarien disposats a enviar-ne o entrenar militars ucraïnesos per conduir-los. Potser per posar punt final a aquest debat i assegurar-se un augment en el suport militar, el president ucraïnès va decidir en últim moment, i per sorpresa, participar en persona a la cimera d'Hiroshima una vegada començada. La presència de Zelenski a Hiroshima donarà a la guerra d'Ucraïna una centralitat en l'agenda de la cimera que els socis asiàtics no esperaven ni desitjaven.

Cargando
No hay anuncios

Encara que el focus pugui ser la resposta a Rússia, hi ha motius per considerar que arribar a una posició comuna davant la Xina es presenta com la qüestió més transcendental i més complicada a Hiroshima. Els socis europeus tenen posicions internament més diferenciades i els representants de les institucions europees prefereixen centrar la cimera en la "seguretat econòmica" allunyant-se de temes més conflictius al bloc com les referències al rearmament nuclear o Taiwan. Reduir el risc a les cadenes de subministrament i garantir llaços amb el Sud Global per evitar que la Xina soscavi el comerç o amenaci la seguretat nacional és prioritari per a la UE i per al Japó a Hiroshima.

El comunicat final de la cimera dirà fins a quin punt els set països i els seus convidats hauran estat capaços de llimar diferències i consolidar consensos de pes. Tot i ser un grup informal, el G-7 té una innegable capacitat de definir l'agenda internacional, i triar un lloc emblemàtic com Hiroshima hauria de servir per promoure els acords amb mesures concretes. Tanmateix, el G-7 no ha de ser l'espai últim de presa de decisions per als socis europeus. Els països de la UE han de prendre les decisions sobre política exterior en el marc comunitari per garantir que la independència europea i els acords dins de la Unió es protegeixen i per mantenir la rellevància de la veu europea al món.