CORREPINSIBOTICLASTES

Vacuna lliure

i Fernando Trias De Bes
22/11/2020
2 min

El ministre Salvador Illa ha comunicat que la decisió de vacunar-se serà lliure, l’administració no la farà obligatòria. La setmana passada vaig abordar la qüestió des de la perspectiva col·lectiva. Ara vull aproximar-m’hi des de la individual.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El Fòrum Econòmic Mundial va publicar una enquesta sobre la posició dels ciutadans davant d’aquesta decisió. Gairebé vint mil entrevistes en un total de 27 països van donar una aclaparadora victòria al sí. Un 74% de la població es posarà la vacuna lliurement quan estigui disponible. Fins i tot als països més reticents, com ara Rússia, Polònia, Hongria o França, el desig és favorable entre el 54% i el 60% de la població. A Xina, Brasil o Austràlia gairebé el 90%. Al nostre país, un 72% dels enquestats es vacunaran lliurement.

Cal agafar una mica de perspectiva sobre la seguretat de les vacunes. La verola, per exemple, responsable de més de tres-cents milions de morts al segle XX està gairebé erradicada. Igual que la poliomielitis, la varicel·la o el meningococo, que han aconseguit reduccions del 98% i 87%, respectivament. Els efectes adversos de les vacunes sempre hi són. Però, de moment, de les dues més avançades, han estat mínims, en consonància amb altres vacunes.

Vacunar-se té un risc? Esclar. Com pujar a un avió. Però, com sempre em diu el meu amic, escriptor i psicòleg Tomàs Navarro, cal distingir entre probabilitat i possibilitat. La possibilitat de patir febre o algun efecte advers amb qualsevol vacuna és del 100%. Però la probabilitat és de l’1%. La mateixa probabilitat de morir, en cas d’agafar el covid. Hem de confiar en la medicina, la investigació i la farmacologia. Les vacunes han salvat milions de vides. Els moviments contraris a les vacunes no poden ignorar els fets estadístics. La reducció de morts al món gràcies a les malalties evitades amb vacunació de població és un fet indiscutible. Empíricament, des d’un punt de vista de probabilitats i riscos, no té sentit dubtar-ne ni un sol minut.

L’estratègia d’esperar a veure si realment són segures és absurda. Quan arribin a la població ja s’haurà fet aquesta prova. Desenes de milers de persones ja l’hauran provada.

Jo ho tinc clar.

stats