Turíngia, més que l'enèsim avís

Per motius més que coneguts, una victòria electoral de l'extrema dreta a Alemanya no és igual que una victòria electoral de l'extrema dreta a qualsevol altre país. Fins i tot en aquells països que també van sofrir dictadures feixistes, com Itàlia o Espanya, el domini aclaparador de l'extrema dreta (a Itàlia governen els Germans d'Itàlia de Georgia Meloni, i a Espanya, l'extrema dreta condiciona l'escena política, els poders de l'estat i bona part de la premsa) no té el mateix impacte que una victòria d'Alternativa per a Alemanya (AfD), encara que sigui a un Parlament regional. Això és perquè Alemanya, senzillament, és Europa, mentre que, sobre Espanya i Itàlia, encara hi ha sectors que es pregunten si se l'havia de deixar entrar a la Unió Europea en peu d'igualtat amb els altres estats membres. Són els mateixos sectors que solien referir-se als països del sud –Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya– amb l'acròstic PIGS, porcs.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb tot, la victòria del partit neofeixista no és tan sols haver quedat primer a les eleccions de Turíngia (i segons a les de Saxònia), sinó haver aconseguit que els dos grans partits del sistema polític alemany, l'SPD i la CDU, hagin acabat assumint l'AfD com a actor polític, i incorporant porcions del seu ideari dins els discursos dels seus dirigents. És cert que el mateix sistema segueix mantenint el cordó sanitari contra l'extrema dreta, però és raonable preguntar-se quant de temps es mantindrà, sobretot quan sectors de la CDU especulen obertament amb la idea d'arribar a acords amb l'AfD, mentre que a l'SPD hem pogut veure aquests dies el mediocre Olaf Scholz intentant gratar algun vot a costa de flirtejar amb la retòrica antiimmigració. El pacte europeu de migració no ha servit, doncs, per contenir l'avenç de l'extrema dreta a Europa, tampoc a França ni a Alemanya.

Cargando
No hay anuncios

La pitjor notícia sobre l'extrema dreta és que la seva presència s'hagi normalitzat sense problemes dins les democràcies occidentals, quan per la seva pròpia naturalesa l'extrema dreta parasita, desvirtua i podreix des de dins els sistemes democràtics. També la parasiten, la desvirtuen i la podreixen els partits del sistema que són corruptes? També, i tant, però se suposa que els estats de dret tenen contrapoders per frenar les males i pèssimes pràctiques, els abusos de poder, etc. No en tenen tants, en canvi, per contrarestar els discursos d'odi que enverinen la convivència i amenacen la cohesió social.

A l'estat espanyol a penes s'ha produït la controvèrsia sobre el cordó sanitari, per la senzilla raó que el PP mai se l'ha plantejat seriosament. No tan sols això, sinó que governa amb Vox a cinc comunitats autònomes (incloent-hi el País Valencià i les Balears) i ho farà a Espanya tan aviat com la suma dels seus escons ho permeti, sense dubtar-ho ni un instant. El darrer baròmetre del diari El País apunta cap aquí, i també aporta una dada especialment preocupant: el 26% dels homes joves a Espanya, entre 18 i 26 anys, prefereixen l'autoritarisme per damunt de la democràcia “en algunes circumstàncies”, no s'especifica quines. Els anomenen generació Z, i potser ja és encertat: zzzzz...