30/10/2016

Tots Sants o Halloween?

Hi ha molta gent que abomina Halloween, ja que considera que es tracta d’una paganització més d’una festa cristiana o religiosa. Ja vam haver d’acceptar la coexistència del Pare Noel amb el Nen Jesús i ara resulta que carbasses il·luminades i disfresses de monstres han de conviure amb el dia que dediquem a recordar les persones estimades que ens han deixat.

Inscriu-te a la newsletter Les transformacions que venenLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El debat entre festa pagana o cristiana el tenim perdut, ja que Halloween no vol dir “nit de bruixes” o similars. És l’abreujament d’All Hallows’ Evening(Nit de Tots Sants). Eliminant All i abreviant Evening per Eve, tenim Hallows’ Eve, que deriva en Halloween. Era una festa pagana en origen, i la gent no es disfressava de mort o d’esquelet, sinó que feien servir màscares per espantar els mals esperits. Va ser el papa Gregori qui va voler cristianitzar la festa pagana i va moure el dia de Tots Sants cristià, que era el 13 de maig, a l’1 de novembre. Així, els que podrien queixar-se d’alteració del costum són els pagans i no els cristians.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un segon debat, que és el de les tradicions. Quan un és petit, viu moments inoblidables amb els avis, tiets i pares, celebrant festes tal com ells les celebraven anys enrere. I escoltàvem els seus records i ens explicaven com, també, els seus avis anaven al cementiri amb els seus pares o feien panellets o castanyes. Segles enrere, irlandesos i anglesos segur que es van indignar per com els cristianitzaven la festa popular que els seus avis els havien transmès.

La halloweenització de Tots Sants és un exemple més de com les tradicions es modifiquen, fruit de la intersecció de cultures. La història ens ensenya com la supremacia mundial d’una nació va acompanyada d’una imposició dels seus costums.

Cargando
No hay anuncios

Aneu preguntant com celebren Tots Sants a la Xina.

Dura quinze dies. Ànims.