19/12/2014

Tortellà no oblidarà l’audaç inventor de Les famoses xiruques

GironaA l’avinguda de la Xiruca de Tortellà s’hi arrengleren els xalets que es van començar a construir durant els anys de creixement d’aquest poble de l’Alta Garrotxa de poc més de 700 habitants. Entre les modernes cases unifamiliars amb jardí hi desentona una fàbrica on es produeixen llençols i altres productes tèxtils per a ús hospitalari. Una placa a la façana recorda, però, que en aquesta factoria s’hi havien produït les mítiques xiruques, ideades per una família d’empresaris molt estimats al poble, els Fontfreda. A l’entrada del municipi s’alça un conjunt escultòric, obra de Manuel Solà, en homenatge als creadors d’aquesta bota, feta de lona i amb sola de goma, que tot i ser senzilla i rudimentària va deixar una profunda petjada en la història econòmica i social de l’Estat des dels anys quaranta fins als setanta.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Empresa capdavantera

Cargando
No hay anuncios

L’empresa Chiruca va arribar a ser una de les primeres en volum de producció a l’Estat i va donar feina a 200 veïns del poble de Tortellà i rodalia. La bota feta a la Garrotxa va calçar els peus d’excursionistes, pagesos, obrers, capellans (usaven el model en negre), monges (les portaven de color blanc), estudiants i militars. I va seduir personatges com l’expresident català Jordi Pujol, el filòleg Joan Coromines, el dictador Franco o l’aleshores rei d’Espanya, Joan Carles I. Però on més va arrelar aquest calçat va ser en el món excursionista -la paraula xirucaire s’atribueix als amants de la muntanya i especialment a l’escoltisme, que tant ha lloat la llegendària bota cantant-li la cançó Vella xiruca al voltant d’un foc de camp.

L’alcalde de Tortellà, Joaquim Pagès, explica que l’invent dels Fontfreda va portar prosperitat al poble, petit però amb una forta tradició industrial i artesanal (actualment hi ha diverses fàbriques, entre les quals quatre dedicades a la fabricació de culleres de fusta). Però Pagès destaca que els creadors de la xiruca van deixar també una inesborrable empremta sentimental al poble pel seu tarannà altruista. Ho recorda l’alcalde una setmana després de la mort de Joan Fontfreda, que, juntament amb el seu germà Lluís (mort anys enrere), va capitanejar la fàbrica Chiruca de Tortellà i altres negocis a les comarques gironines -com ara Bombes Espa de Banyoles o els apartaments turístics Cypsela de Platja d’Aro-, i a Barcelona, on van fundar l’Hotel Gala Placídia. “Els Fontfreda es van guanyar l’estimació de la gent del poble perquè tenien sempre una mà estesa per als que estaven en una situació de necessitat”, assegura l’alcalde de Tortellà, que explica que els empresaris van aportar diners per fer obres a l’església i van contribuir que l’any 1962 arribés el senyal de televisió al poble. El municipi ha respost a la generositat dels empresaris dedicant un monument i una avinguda al calçat que van inventar.

Cargando
No hay anuncios

Avançats a la R+D

Segons Pagès, l’èxit de les xiruques es deu a l’audàcia i la capacitat d’innovació dels germans Joan i Lluís Fonfreda, que van aplicar la R+D (recerca i desenvolupament) a la seva empresa quan aquest concepte tan valorat avui en el món industrial encara no es coneixia amb aquest nom. “Amb una mica d’imaginació, una mica de cautxú i una mica de química, els Fontfreda van aconseguir una sola vulcanitzada, molt resistent i alhora elàstica, per al calçat de lona”, explica Pagès.

Cargando
No hay anuncios

Va ser una “troballa excepcional” que, afegeix l’alcalde, va arraconar definitivament l’espardenya de sola de cànem i l’esclop, els dos tipus de calçat que utilitzava la pagesia. I ràpidament es va estendre entre totes les capes socials, fins al punt que un 80% dels espanyols tenien unes xiruques als anys cinquanta i seixanta, segons assegura la companyia Chiruca, avui en mans d’una firma de la Rioja que l’any 1987 va comprar a la família Fontfreda la llicència d’ús de la mítica marca.