Tensa espera a Madrid... pel Levante i Alonso
MADRIDL'única tensa espera que hi va haver ahir a Madrid va ser la prèvia al partit entre el Levante i el FC Barcelona, que podia confirmar -com així va ser- els onze punts de diferència dels blaugranes per davant del Reial Madrid a la classificació. També surava a l'ambient una lleu esperança que Fernando Alonso pogués guanyar el campionat de Fórmula 1, sobretot després dels problemes inicials de Vettel. En una cafeteria, un guàrdia civil palplantat davant de la televisió proclamava: "Porto tota la setmana resant perquè [Vettel] s'estampi, a veure si hi ha sort". Per una vegada, la Benemérita desitjant un accident de trànsit. El que és indiscutible és que el seguiment dels resultats parcials de l'escrutini als bars i cafeteries era nul.
El partit del Ciutat de València ocupava les pantalles, una circumstància que podria suggerir que a la capital de l'Estat hi havia més preocupació per perdre la Lliga que per perdre la unitat de la pàtria.
A les converses improvisades després de conèixer-se els primers resultats parcials, el Carlos, un lleonès que prové del món de l'empresa, apunta un possible titular de la nit: "CiU obre la caixa dels trons i d'altres se li emporten els trons".
De tota manera, segons el Carlos, l'avançament electoral "ha anat bé al sobiranisme però gens bé a Artur Mas", que probablement firmaria ara completar la legislatura passada amb els suports de què comptava abans de les eleccions d'ahir. La seva preocupació personal, però, és que el nou panorama polític al Parlament "exalti els radicals d'aquest costat i floreixin com els xampinyons alguns exaltats de la cosa nacional espanyola".
Per la seva banda, el Javier, un periodista nascut a Madrid, té la impressió que "la gent ha preferit l'original a la fotocòpia a l'hora de votar independentista", i que per tant han optat per un partit amb més "pedigrí" en aquesta tendència com és ERC.
El periodista ha detectat a Madrid "una certa preocupació del ciutadà normal davant la possibilitat que Mas es vegi obligat a gestionar la situació de bracet amb ERC". I, sense cap dubte, destaca que hi ha una notable "saturació" de la qüestió catalana: "A molta gent no li agrada que els informatius els obrin constantment persones que parlen en un altre idioma".
Mentrestant, a Telemadrid, Isabel San Sebastián hauria moderat plàcidament la seva tertúlia monocolor si no fos pel soroll de fons que feien, al seu plató, un grup de treballadors en protesta per l'ERO anunciat per reduir dràsticament la plantilla del canal autonòmic de Madrid. El periodista Fermín Bocos s'atrevia a pronosticar que, amb els resultats sobre la taula, Artur Mas presentaria avui la dimissió davant "el fracàs de la seva aposta per l'avançament electoral". I, en qualsevol cas, el periodista càntabre es mostrava "satisfet" perquè "Catalunya seguirà sent Espanya".
Fermín Bocos, en un moment d'eufòria, es va animar a dir en català: "Senyor Mas, per aquest camí no", cosa que va provocar l'enuig de la presentadora: "Tu aquí parles en espanyol, que estem a Telemadrid i aquí el català no és llengua oficial". Moments abans havia lamentat la intransigència nacionalista.
Els contertulians de San Sebastián, en una clara mostra del que seran les valoracions polítiques a la capital en els pròxims dies, preferien destacar la baixada d'escons de la formació nacionalista en comptes de sumar els escons sobiranistes. Davant la pujada d'ERC, San Sebastián va afirmar que la "fastigueja" que l'electorat republicà "ja hagi perdonat al seu partit els efectes del tripartit", i lamentava "la inestabilitat que això provocarà en aquest moment de crisi econòmica".