Felip VI, amb el rostre seriós divendres en la presa de possessió de Pedro Sánchez.
17/11/2023
2 min

Un grup de militars espanyols retirats té un pla: que l’exèrcit destitueixi el president Pedro Sánchez i es convoquin noves eleccions. La proposta no especifica què fer amb el president deposat ni quin resultat electoral seria acceptable, tot i que no costa gens d’imaginar. El pla, però, té un inconvenient, i és que això és un cop d’estat. Adeu Constitució i adeu al fet que Espanya continuï sent un estat membre de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El problema, doncs, no és la probabilitat que el cop es produeixi sinó que hi hagi uniformats a la reserva que facin una crida pública a la intervenció de les forces armades a partir de perills inexistents o arguments fal·laços, perquè fa augmentar la temperatura del clima polític i social, i posa Espanya i en especial Catalunya en el camí de la violència política. I tenint en compte els antecedents històrics, millor no imaginar-s’ho.

En aquest sentit, la cara agra del rei durant l’acte de promesa de Pedro Sánchez no ajuda gens a la normalitat institucional. Era una expressió que recordava la del discurs del 3 d’octubre del 2017.

El pitjor és que aquesta tensió ja no ens abandonarà fins que el PP torni al govern. Perquè aquest és el problema, i no l’amnistia. La campanya de les europees del juny de l’any que ve serà dura, i a l’horitzó del pròxim any i mig hi ha eleccions basques i catalanes. La tramitació de l’amnistia o les negociacions del PSOE amb els partits independentistes es presentaran com una traïció i aquest relat disposarà de potents altaveus mediàtics i econòmics. La dreta espanyola s’enfronta a la possibilitat de passar-se vora 10 anys a l’oposició, i aquest supòsit se’ls fa senzillament insofrible. Per això, alguns, tenen un pla.

Antoni Bassas és periodista
stats