El 'Telenotícies' ignora Júlia Otero
Dimarts al migdia la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, comunicava en roda de premsa els guanyadors dels Premis Nacionals de Comunicació. L’acte es va poder seguir en directe pel 3/24. El primer nom que es va donar va ser el de Júlia Otero, que rebia la primera menció d’honor. Plaja detallava que el jurat reconeixia “la seva llarguíssima i rellevant trajectòria en l’àmbit de la ràdio i la televisió”. Una trajectòria que, en part, la periodista també ha desenvolupat a TV3, amb el programa Jocs de nit durant els Jocs Olímpics de Barcelona, el magazín La columna a les sobretaules o el programa d’entreteniment No em ratllis.
A TV3, a l’hora de donar la notícia en l’informatiu del migdia, van prioritzar els guanyadors de casa: el Polònia i el Crims en la seva versió radiofònica. A continuació van informar també dels guardons per a la revista Sàpiens en la categoria de premsa, per a la plataforma Filmin en l’àmbit digital i per a la campanya de Salut en temps de pandèmia en l’apartat de publicitat.
Sorprenentment, el Telenotícies migdia va ignorar a la periodista Júlia Otero. També va obviar l’altra menció d’honor a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma pels seu cinquantè aniversari. Tampoc van citar la categoria de comunicació de proximitat per a Cugat Mèdia.
El criteri informatiu resulta poc clar. Es pot arribar a entendre que el Telenotícies prioritzi els guardonats que estan vinculats a la Corporació Catalana, com el Polònia o el Crims. Ara bé, tractant-se de la televisió pública, el més lògic seria que l’informatiu fes menció de la resta de guardonats atès que es tracta d’uns premis institucionals. TV3 ha de fer molt més que escombrar cap a casa i citar els triomfs propis. Si en total hi ha vuit premiats, no té cap sentit ignorar-ne tres. I encara menys ignorar el d’una professional de rellevància com Júlia Otero a qui el Govern reconeix la trajectòria i, per acabar-ho d’adobar, ha estat vinculada a la cadena. Incloure-la a la notícia i citar el seu premi haurien suposat uns escassos segons de més a la notícia. L’excusa de la durada de la informació no pot ser el pretext. ¿És mala fe o és un oblit?
Són detalls incomprensibles que, de tant en tant, posen en qüestió els criteris periodístics dels serveis informatius. Pels que vam veure la compareixença de Plaja, el fet que el comunicat s’obrís amb el nom de Júlia Otero implicava certa voluntat de rellevància d’aquest reconeixement professional. Que el Telenotícies l’ignorés costa de justificar. Primer per coherència amb la realitat d’aquests premis, després per importància informativa, i també pel vincle de la periodista amb la cadena. Una altra raó és que no costa gens fer-ho i, finalment, per pura estètica: perquè fa mal als ulls ignorar Júlia Otero quan li han atorgat un Premi Nacional de Comunicació. És lleig. Com si no fos "dels nostres".