Set de copes
Expliquen al 3/24 que “el Japó ha llançat una insòlita campanya per incentivar el consum d’alcohol entre els joves”, que “en beuen menys que els seus pares”. Dit així fa patir, però quan et diuen que es diu Sake Viva ja entens que l’alcohol que volen promoure és justament aquest licor, desconegut i meravellós, que és el sake. M’imagino que no és que els joves japonesos no consumeixin alcohol, sinó que l’alcohol que consumeixen, com els joves de gairebé tot el món, inclosa Catalunya, d’altra banda, són sobretot la cervesa i els combinats. Puc pensar que els joves japonesos troben que el sake és una beguda “de grans”, de la mateixa manera que els joves catalans troben que el vi és una beguda de grans. La cervesa té grans avantatges, en un context jove. Primer de tot, i molt important: es pot beure a morro o de la llauna directament. Per tant, pots dur-la a la mà mentre camines o pots prendre-te-la a la platja, en un banc del carrer o a dins del cotxe, en sortint de la discoteca. El sake i el vi necessiten un altre ritual. El recipient és importantíssim: fa d’amplificador d’aquella música. Jo he carregat copes Riedel a la motxilla per gaudir d’un gran vi a dalt d’una muntanya. Que consti que m’encanten la cervesa i els còctels. Però m’agradaria que els joves també donessin una oportunitat als meravellosos vins que fem aquí.
La DO Catalunya fa temps que prova d’incentivar-ne el coneixement, per exemple intentant que se’n begui a les Festes de Gràcia, com es beuen els mojitos, les micheladas o les cerveses, fent concursos de còmic o de curtmetratges. A les fires del vi que hi ha arreu de Catalunya et donen una copa de degustació que et pots quedar i que portes, durant el passeig pels estands, en una mena de sàrria penjada al coll, perquè no et destorbi i et sigui fàcil tastar. Estimes el que coneixes. No pots estimar sense conèixer. Bars de Catalunya: serviu vi a copes (en copes dignes).