Sempre hi ha una sortida

Ha arribat el mes de juliol i, com cada any a la meva columna de Correpins i Boticlastes, paraules misterioses i neologismes secrets que algun dia desvelaré, dedicaré els mesos estivals de juliol i agost a deixar descansar l'economia i l'empresa i a escriure sobre qüestions diverses de la vida. Soc economista, però la conducta humana, la comprensió de les emocions i el creixement personal són àrees a les quals no només dedico temps, sinó que intento també apropar a l'economia.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa uns pocs dies, parlant dels contratemps de la vida (tots els experimentem), una persona em va dir: "sempre hi ha una sortida per a tot". No sé si és allò de “Déu tanca una porta i n'obre una altra”. Jo crec més aviat que, excepte la mort, tot té solució. Solució no significa tornar a tenir-ho tot com estava. No. Sinó que el que ha passat i que no esperàvem o desitjàvem ha de ser utilitzat per fer un salt endavant en la vida.

Cargando
No hay anuncios

Martin Seligman, un dels precursors de la psicologia positiva, ho va anomenar resiliència. I consisteix en la capacitat que tenim els éssers humans de recuperar-nos en l'adversitat. La resiliència consisteix en el fet que una persona després de superar una dificultat aconsegueix ser més sàvia, conèixer-se més; ha descobert nous camins vitals; ha establert noves relacions personals o ha enfortit les que tenia. Com a resultat, la persona és més forta després del problema que no ho era abans. Això és la resiliència.

La resiliència obliga a trobar sortides. Llavors, la pregunta és si, com deia la meva amiga, sempre hi ha sortides o més aviat hem de crear-les, propiciar-les i fins i tot inventar-les. I plantejo aquesta qüestió perquè a vegades la vida et somriu i et planta davant una solució feta del no-res, inesperada. Però en la majoria dels casos, la porta de sortida s'ha de fabricar. I per això es requereix ànim, esperança, ajuda de persones properes que ens estimen, i optimisme. Però és clar, el contratemps té els nostres ànims per terra. Què podem fer en aquests casos?

Cargando
No hay anuncios

La resposta ens la va donar el psiquiatre Viktor Frankl: estableix un nou propòsit. Un propòsit és una raó de ser, és una situació a la qual ens plantegem arribar i que integra els nostres valors i interessos, els nostres principis i afectes; i que sobretot recolza en les nostres habilitats i capacitats. Els propòsits són sempre a llarg termini. Els propòsits obren portes en les parets sense sortida. Sobre el propòsit en parlaré una mica més la setmana vinent.