10/02/2015

Un savi indiscutible i discret

Periodista i doctor en lingüísticaEl jurat del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha decidit atorgar el premi, en l’edició d’enguany, al doctor Joan Veny i Clar per l’excel·lència de la seva obra científica, pel seu perfil permanent de mestre engrescador i per la seva dedicació amorosa i constant a la llengua catalana. A més, cal ressaltar el tarannà discret, l’extraordinària humanitat i la sòbria dignitat del seu procedir. Amb paraules semblants a aquestes, el doctor Joan Mas i Vives, catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i membre del jurat d’aquest premi, subratllava -en la discussió prèvia a la decisió del jurat- tres aspectes que clarament sobreïxen de la personalitat, curulla de bondats, del premiat d’enguany.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Joan Veny és reconegut com la figura més eminent en el camp de la dialectologia i la variació lingüística catalana, però també com un savi indiscutible en el de la lexicologia, l’onomàstica, l’etimologia o la lingüística romànica. La seva obra magna és l’elaboració del monumental Atles Lingüístic del Domini Català. L’ Atles és un projecte de dialectologia de l’IEC, iniciat l’any 1964 i promogut per Antoni M. Badia i Margarit i Germà Colón en el qual han treballat il·lustres lingüistes com Joan Martí i Castell i Joaquim Rafel, entre d’altres. Actualment està en curs d’edició sota la direcció de Joan Veny i Lídia Pons. La base de dades és a prop del mig milió de registres, elaborats amb milers de preguntes a habitants de gairebé dues-centes poblacions del domini lingüístic català.

Cargando
No hay anuncios

Joan Veny és una persona que dignifica el premi que se li atorga perquè ha proclamat amb noblesa el seu indefectible amor a la llengua catalana i l’ha demostrat amb la constància del seu treball; perquè és una persona que ha contribuït poderosament a fer més culte i més civilitzat el seu país i perquè -en nom del jurat- goso dir, sense por d’equivocar-me, que la seva figura escau d’allò més amb les bases del premi quan diuen textualment que serà atorgat a una persona que “per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans”.