Opinió23/09/2014

Sant tornem-hi: ara, l’Estat Islàmic

Jordi Armadans
i Jordi Armadans

Ja hi tornem a ser. Una coalició de trenta estats, liderada i impulsada pels Estats Units, ja està combatent militarment l’Estat Islàmic (EI) a l’Iraq i a Síria.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Sens dubte, l’emergència de l’EI és alarmant. Per situar-nos, parlem d’un grup terrorista que sembla haver superat la fins ara temuda Al-Qaida en totes les seves dimensions: en presència (Al-Qaida no deixava de ser una identitat que es feia present en diversos atacs, mentre que l’EI disposa d’un territori concret i físic), en actuació, en la brutalitat de les seves accions i, cosa que ho fa més preocupant, en la capacitat d’atracció de nous combatents: molt del jovent d’arreu del món que abans se sentia atret per l’acció d’Al-Qaida ara s’emmiralla sense cap angúnia en l’estil de l’EI.

Cargando
No hay anuncios

Però més enllà de molts altres criteris, aquest tipus de respostes militars es fonamenten en una manca de valoració i anàlisi dels perquès d’aquests fenòmens. Esclar, l’EI sorgeix perquè hi ha gent, ideologies i recursos per a un projecte totalitari, intolerant i fanàtic. Però de projectes així, malauradament, n’hi ha molts: el que és significatiu és la seva fortalesa, el seu èxit i la seva connexió social. I cal analitzar-ho.

Per començar, el lloc: que siguin forts a l’Iraq no es pot obviar així com així. Ja fa 11 anys d’una guerra absurda i injustificada, liderada per molts dels que ara formen la coalició anti-EI. Sí, Saddam Hussein era un dictador sàtrapa i criminal, com tants d’altres fa 11 anys i ara. Però l’essència de la intervenció era la pèrdua de confiança d’Occident en ell, després d’haver-lo mimat i usat inicialment, i no pas que a algú li preocupés el patiment de la població iraquiana. Una guerra que va obrir una etapa infernal de destrucció, inestabilitat i sectarisme. I no es pot oblidar que, més enllà de la seva capacitat d’atracció en el món del jihadisme, l’EI va trobar el terreny abonat en la zona que controla a l’Iraq, precisament on la comunitat sunnita se sentia menystinguda i marginada per l’actual govern iraquià.

Cargando
No hay anuncios

En segon lloc, el monstre de l’EI ha sigut engreixat en la pràctica per la complicitat, com a mínim passiva i despreocupada, d’estats com l’Aràbia Saudita, Qatar i els Emirats Àrabs Units, que han fet els ulls grossos davant l’enviament de diners, des del seu país, per part de ciutadans i organitzacions. Uns països que han estat o bé facilitant activament, o bé permetent conscientment, suport estratègic i armamentístic a faccions que es movien a Síria. Uns règims que, tot i ser responsables de molts dels factors de desestabilització del Pròxim Orient, són bons aliats d’Occident i se’ls perdona constantment el seu suport actiu a l’extremisme ideològic i religiós. Uns règims, en definitiva, que en la seva doble dimensió de foment de l’extremisme i de repressió interna implacable generen una combinació fatal: molta frustració entre gent jove amb ganes d’emmirallar-se en projectes expeditius com poden ser Al-Qaida i l’Estat Islàmic.

I, en darrer terme, una actuació altament irresponsable de bona part de les potències, els principals estats i els països de la zona. I és que les monarquies del Golf, els països occidentals, Rússia, l’Iran, etc. han estat alimentant -ara els uns ara els altres- els diversos escenaris de conflicte dels darrers anys: armes i combatents enviats a l’Iraq, armes i combatents enviats a Líbia, armes i combatents enviats a Síria... i cada romanent i cada caos posterior alimenta un altre i nou escenari de conflicte. I moltes d’aquestes armes són ara en mans de l’EI. Esperem que el futur nou Tractat sobre Comerç d’Armes, que previsiblement entrarà en vigor a principis del 2015, sigui un instrument per posar fre a les irresponsables transferències d’armes al món. Perquè només des de la ceguesa, la incompetència o, directament, la complicitat interessada, es pot negar la relació directa entre armar una zona i encendre un altre conflicte en una altra banda.

Cargando
No hay anuncios

Sí, es diu, ara ens trobem en una emergència i cal actuar. El problema és que sempre actuem en clau d’emergència i mai canviem les polítiques de fons, mai abordem l’anàlisi de les causes i dimitim d’actuar amb intel·ligència i a llarg termini. Diguem-ho clar: que els estats facin coalicions internacionals serioses, coherents i honestes en defensa dels drets humans, la garantia de la justícia, la promoció de la democràcia i el foment de la pau i el desarmament. I, així, s’estalviaran tantes coalicions militars urgents per resoldre conflictes.