CORREPINSIBOTICLASTES

‘Salvados’

i Fernando Trias De Bes
05/05/2019
2 min

Ahir es va emetre el darrer Salvados presentat per Jordi Évole. Han estat onze anys d’entrevistes que han marcat i marcaran una manera de fer periodisme. Jo recordo al Jordi Évole quan, barrejat entre el públic dels xous de l’Andreu Buenafuente com si fos un espectador del carrer, començava a interrompre el programa i a ficar-hi cullerada, molestant el presentador, amb queixes, retrets i certes dosis de provocació. Al personatge li van dir el Follonero.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Les primeres entrevistes del Jordi Évole a Salvados eren més aviat humorístiques, amb l’estil propi de la marca El Terrat, però a poc a poc, l’humor es va anar tornant menys follonero i de la provocació irònica va passar a la crítica àcida, a l’entrevista punyent de qui no té por. En els darrers anys Salvados tenia alguna cosa de periodisme d’investigació però no ho era, ja que no era tant el que descobria sinó com posava de manifest amb duresa i sense embuts les veritats a la cara de l’entrevistat.

Algunes de les entrevistes podien resultar una mica demagògiques, però és inevitable, ja que quan en una pregunta s’ha de confrontar el convidat amb les conseqüències dels seus actes, s’han de simplificar els fets i les dades. Jordi Évole ha tingut la qualitat de mirar al passat, a l’hemeroteca, i ensenyar a l’entrevistat en una tablet coses que ha dit anteriorment i que no quadren amb el que està dient avui. Això no és nou en periodisme, però s’ha de reconèixer que això de la tablet és com quan t’ensenyen el mòbil i et diuen: com és que has escrit o has enviat això? L’entrevistat se sentia arraconat. Ja ho diu la frase: “El mitjà és el missatge”.

Jordi Évole haurà de dissenyar un nou programa i no serà fàcil. Diuen que si tens èxit una vegada, potser has tingut sort. I que si tens èxit dues vegades, és que tens talent. Però tenir-ne tres vegades seguides, com diu un amic meu, significa que tens un mètode.

De sort n’ha tingut. De talent, en té. I de mètode, aviat ho sabrem.

Enhorabona pels onze anys de Salvados i molta sort, perdó, mètode, per al proper programa.

stats