09/10/2023

Salut mental: se’ns acaba el temps

Aquest dimarts és el Dia Mundial de la Salut Mental i per aquest motiu és oportú i convenient fer novament un examen de la situació en què ens trobem, en aquest àmbit, al nostre país. En què hem avançat i què ens queda per fer en aquest terreny? El 2030 marca la data límit del compromís adquirit per l’estat espanyol per actualitzar i posar en ple funcionament els mandats de l’OMS respecte a les garanties de procediments assistencials que siguin lliures de coerció o violència, de plena participació de la persona atesa en les mesures que es prenguin respecte a la seva salut i de la també plena participació dels representants dels afectats en la planificació de prioritats i dels dispositius propis de la nostra Xarxa de Salut Mental.

Inscriu-te a la newsletter Comprar-se la democràciaLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En quin moment estem? A Catalunya aquesta tardor, i fruit del treball fet pel Pacte Nacional de Salut Mental, el Govern haurà d’abordar què és el que considera prioritari per assolir els objectius OMS. Recordem que continua havent-hi una inacció mundial respecte als obstacles que produeixen els arcaics sistemes d’atenció a la salut mental, sotmesos a la inèrcia acumulada pel gran predomini del model biomèdic en detriment d’altres enfocaments psicosocials.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta de qüestions no alienes i sí de candent actualitat. No oblidem que encara continuen realitzant-se als centres assistencials contencions mecàniques, electroxocs amb consentiments informats signats sota pressions o que continua havent-hi centres de llarga estada (d’anys) amb habitacions on dormen quatre adults, cel·les d’aïllament per a joves i adolescents, trasllats policials de pacients, sense oblidar que no es respecta l’idioma de la persona atesa –entre les mesures més denunciades. 

Cargando
No hay anuncios

De cara a aquesta propera presa de decisions, esperem i desitgem que el Govern entomi amb valentia i fermesa els canvis necessaris i que ell i tots els agents socials tinguin present la conclusió 86 del Relator Especial de Nacions Unides de 2020, on, entre altres recomanacions, demana als estats que:

1. Promoguin la salut mental augmentant el suport financer a programes sostenibles i transversals que redueixin la pobresa i les desigualtats, la discriminació per tots els motius i la violència en tots els entorns, de manera que s’abordin eficaçment els principals determinants de la salut mental, sempre des dels sistemes públics de Salut. 

Cargando
No hay anuncios

2. Estableixin fermament els drets humans i la justícia social com a valors fonamentals en qualsevol intervenció en salut mental (no privació de llibertat, no mètodes coercitius...).

3. Inverteixin en investigacions per a una millor salut mental basades en els drets dels pacients, incloent-hi les accions preventives pertinents.

Cargando
No hay anuncios

4. Inverteixin en serveis de salut mental que tinguin en compte les necessitats dels infants i adolescents centrats en la família i basats en la comunitat tot evitant els incentius financers o d’altre tipus que fomenten l’internament en institucions, l’exclusió social i l’ús excessiu de psicòtrops. Una adequada intervenció en edats primerenques constitueix un dels principals factors preventius i de protecció. 

5. Promoguin les iniciatives assistencials basades en els drets, apostant per la diversitat de models o orientacions clíniques amb dècades d’eficàcia verificada. A tall d’exemple, i d’entre altres, citem el Diàleg Obert, Portes Obertes, Medicació Consensuada... tal com indica el principi de bones pràctiques del Consell d’Europa.

Cargando
No hay anuncios

S’imposa una radical modernització en la formació i la investigació mèdiques, en les quals cal integrar els drets humans, posant l’accent en la necessitat d’eliminar la coacció, la medicalització excessiva, la institucionalització i totes les formes de discriminació contra totes les persones amb problemes de salut mental.

Entenem que, segons les declaracions del Relator Especial de Nacions Unides 2020, i a fi d’evitar un simple maquillatge, només amb un canvi radical de mentalitat, cultura i criteris de priorització podrem assolir uns nivells de qualitat assistencials adequats als compromisos adquirits amb la comunitat internacional.