05/09/2023

S’imposa la política

1 min
Puigdemont durant la seva conferència

El Puigdemont polític s’ha imposat avui al Puigdemont de l’amarg exili i ha posat les condicions per seure a parlar seriosament amb el PSOE i Sumar. Si Sánchez vol ser investit, avui sap quines són les condicions, i són incòmodes, però no semblen inabastables. En concret, el líder de Junts demana una llei d’amnistia, un mecanisme de seguiment del compliment dels acords i parlar en un marc tan ampli com el dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

De l’aixecament de la immunitat parlamentària a Europa i el pacte en contra a l’alcaldia de Barcelona, Junts –de fet, Puigdemont– ha passat per aritmètica parlamentària a convertir-se en un interlocutor imprescindible per desbloquejar la governació d’Espanya. Les condicions estan posades i l’expresident no vol un acord qualsevol sinó un pacte històric i un referèndum que connecti amb el de l’1 d’Octubre. Les reivindicacions de Puigdemont no poden sorprendre ningú i l’ambició que aquest no sigui només un pacte d’investidura, tampoc. Sis anys d’exili no surten gratis a ningú.

Sánchez té l’oportunitat de pensar seriosament en la realitat de l’arquitectura territorial espanyola. La seva vicepresidenta ho ha entès perfectament, amb el desgel de la visita a Brussel·les, que ha posat les condicions perquè l’expresident de la Generalitat obri el terreny de joc. Ara caldrà arremangar-se i buscar el com de la desjudicialització del conflicte per passar-lo a la política.

stats