31/08/2019

Retrat d’un tirà

Roger Ailes, fundador de Fox News i que va ser un dels homes més influents dels Estats Units, va morir fa poc més de dos anys. Abans, però, va veure com el seu imperi i fama s’esfondraven amb les múltiples acusacions d’agressió sexual de dones que el van denunciar. A moltes altres les va fer callar a canvi de diners. El mateix dia que l’home a qui havia catapultat, Donald Trump, entrava a la Casa Blanca, ell era acomiadat per Rupert Murdoch a causa de l’esclat d’un dels escàndols sexuals més importants al país.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La prova del seu poder és que els retrats més sincers que s’han fet d’ell han aparegut un cop mort. Movistar+ ofereix la sèrie The loudest voice ( La voz más alta ), que retrata la seva trajectòria des de la fundació de Fox News (1995) fins a la seva mort. Cada capítol se centra en un any específic. El segon (2001) mostra com la seva cadena va abordar televisivament els atemptats contra les Torres Bessones i va incentivar l’opinió popular a favor de la Guerra de l’Iraq. El tercer (2008) retrata la seva obcecació per Obama i com organitza una campanya permanent de desprestigi a través de fake news. El quart (2009) passa a aprofundir en l’assetjament sexual d’Ailes a les dones de l’empresa. El cinquè (2012) es focalitza en el tracte als seus empleats i l’inici del conflicte amb Gretchen Carlson, una de les seves víctimes. El sisè (2015) mostra els esforços d’Ailes per portar Trump a la Casa Blanca i la continuïtat de la demanda de Gretchen Carlson. I el setè (2016) és l’esclat públic de l’escàndol.

Cargando
No hay anuncios

Un consell abans de veure la sèrie és visionar prèviament el documental Divide y vencerás,que trobareu a la mateixa plataforma. Mostra d’una manera més periodística els orígens del personatge, que permeten entendre millor alguns dels matisos de la sèrie.

The loudest voice és el retrat d’un tirà dels mitjans de comunicació. L’home que va explotar el sensacionalisme informatiu amb finalitats polítiques, l’ideòleg de la crispació de l’audiència com a mecanisme per controlar i manipular les masses, el pioner en la creació d’un estereotip sexualitzat de presentadora com a reclam informatiu, l’estrateg que des de la seva cadena marcava l’agenda del president. L’autor de frases com “Nosaltres no expliquem les notícies, nosaltres les fabriquem” o “Si dius a la gent el que ha de pensar la perdràs, però si els dius què han de sentir els guanyaràs per sempre”. La sèrie The loudest voice és una recreació minuciosa i rigorosa que funciona gràcies a la maldat del personatge, interpretat per Russell Crowe. La caracterització de l’actor, per cert, a vegades resulta massa artificial. L’espiral d’odi que genera el protagonista t’atrapa com a espectador. I mentre veus la sèrie et resulta inevitable pensar en tota la col·lecció de petits emperadors televisius que s’han inspirat en els seus mètodes.