TOVALLONS NEGRES

El ressopó reial

i Empar Moliner
05/01/2012
2 min

Som moltes les famílies catalanes que patim per deixar un bon ressopó als Reis i al seu seguici aquesta nit. Històricament hem deixat pa sec i aigua per a les bèsties de càrrega i llet amb galetes per a Ses Majestats. I tot i que això del pa sec no és del tot equilibrat, no ens hem d'amoïnar, perquè els camells, justament, passen amb poca cosa. La qüestió és què deixem als Reis. Fa anys, en algunes cases se'ls deixava conyac, per si volien fer un traguet, però avui en dia aquest costum gairebé s'ha abandonat. No es tracta de deixar-los un sopar, perquè van per feina. Però sí que es tracta de deixar-los alguna cosa "per picar", que en dirien els moderns. I a l'hora de preparar aquest ressopó, el que és important és que els amfitrions tinguem en compte això del quilòmetre zero i l' slow food o com es digui. Ses Majestats, aquesta nit, viatjaran per tot el món. Ja prendran llet i galetes en altres indrets o llocs. Proposo, doncs, que les famílies catalanes els deixin una ampolla de vi d'alguna de les DO catalanes (i quan diem vi, diem cava, naturalment) i també una mostra de formatges catalans. Per exemple, podríem deixar-los alguns dels que han guanyat el World Cheese Awards d'enguany i que trobarem en qualsevol formatgeria bona. El Blau de Muntanyola, de Muntanyola, el Bauma, de Borredà, el Garrotxa, de Tona, El Terrós, de Vilademuls, Lo Cadinell, d'Ossera, el Casa Mateu, de Rialp, el Garrotxa curat, d'Almacelles... El World Cheese Awards és el certamen formatger més important del món. Però tot i això, en general, els restaurants de la catalana terra t'ofereixen taules de formatges on no hi ha cap formatge català o, si hi ha sort, un o dos. Molta melmelada d'albergínia i molta nou de macadàmia caramel·litzada, però res de formatge català per molts premis internacionals que guanyi. En fi, ja m'ho sabran dir, si els Reis han tingut un bon profit.

stats