Sense respecte pel català

i Ignasi Mora
01/02/2014
2 min

Totes les llengües mereixen un respecte, el mateix respecte, i qui no ho crega així, que s'alce i explique la seua discriminació. Ni que siga mentint, ningú voldrà jerarquitzar-les per grau de respecte que mereixen, com no ho farien amb el respecte que mereixen totes les persones del món, homes o dones. Cosa diferent és la utilitat que ens pot fer cadascuna d'elles.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Ara que per fi l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha acceptat la unitat de la nostra llengua, ara pretenen destruir la immersió lingüística a Catalunya, fonament de la conservació d'una llengua amenaçada i de la convivència en aquell país. Per què hem perdut tant de temps i salut per defensar una evidència i ara n'haurem de perdre per una altra evidència?

Diguem-ho pel seu nom: el nacionalisme espanyol és excloent, intolerant, amb ganes irreprimibles d'eliminar la nostra llengua. Promouen una falsedat vergonyosa, que un de Mataró no parla el mateix català que un d'Alcoi, i ara intenten promoure trencar el model de la immersió que tan bons resultats ha assolit a Catalunya.

Per descomptat que els espanyols no tenen cap respecte per la nostra llengua, ni l'han tinguda mai. En realitat, no ens tenen respecte a les persones que no formem part del seu territori castellà. Només voldrien que el català fóra substituït pel castellà, no per l'anglès, sinó per la llengua de l'Estat que a ells els mereix respecte.

Tenim un problema doble, doncs. D'una banda, hem d'invertir una quantitat d'energies per a defensar-nos dels castellans a qui la seua llengua la defèn el mateix Estat. Aquestes energies les hem de restar a altres activitats que ens beneficiarien. D'altra banda, el no respecte equival a una relació de desigualtat, d'amo i servidor.

Darrere de la llengua descobrim una actitud de l'espanyolisme que ens condemna al sotmetiment, a la dependència, col·lectiva i personal. Per dignitat i per estima no hem de consentir cap manca de respecte per la nostra llengua i cap dels atacs que constantment hi dirigeixen. En aquest principi de segle XXI, la llibertat és possible.

stats