Reconstruir el sistema de salut: l’atenció primària, ara més que mai

Entrada del Centra d'Atenció Primària de Manso.
12/05/2021
2 min

Fa més d’un any el món sencer es va trobar immers en una pandèmia, una crisi sanitària que va portar el nostre sistema sanitari i els seus professionals pràcticament al col·lapse. Només el compromís individual i col·lectiu de tots els agents implicats ens ha permès començar a sortir d’un malson sense precedents en tota una generació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Actualment, amb l’impuls que ha agafat la vacunació, podem dir que comencem a sortir-nos-en. Però la realitat és que la feina ni molt menys s’ha acabat, perquè hem de recuperar i reconstruir un sistema sanitari que ja era deficitari abans de la pandèmia i que ha quedat molt malmès per la crisi sanitària. 

Sabem que el covid-19 ens ha restat temps de l’atenció a persones amb altres patologies, sobretot cròniques, i ens ha privat d’activitats clau de prevenció i promoció de la salut, pròpies de l’atenció primària. Aquest darrer any el coronavirus ha bloquejat les agendes dels professionals sanitaris, i això ha dificultat la detecció d’altres diagnòstics. Una recerca feta des de l’atenció primària ja ens alertava que el 2020 es van diagnosticar entre un 35% i un 40% menys de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial, malaltia renal crònica, hipercolesterolèmia, càncers i malaltia isquèmica coronària. 

Un dels principals valors de l’atenció primària, la proximitat amb les persones, famílies i comunitats, va viure un sotrac perquè la majoria de visites presencials es van transformar en telefòniques. Abans de la pandèmia, l’atenció in situ als centres d’atenció primària era del 80%, i en plena pandèmia va passar a ser només del 25%.

Cal recuperar la proximitat, el seguiment i l'acompanyament a les persones que viuen amb una malaltia crònica, i tornar a accelerar els programes de prevenció i promoció de la salut. Un altre aspecte que caldrà abordar són les seqüeles que ha deixat la pandèmia en la salut mental i emocional de la població, tant en edats adultes com en la infància. Ara més que mai, cal donar protagonisme a l’atenció primària, com a primer nivell assistencial i nucli principal del sistema de salut.  

Les infermeres familiars i comunitàries tenim un paper clau i una responsabilitat professional amb la població: estar al seu costat i acompanyar-la. Volem un futur més saludable treballant per prioritzar les accions de promoció de la salut des de la perspectiva comunitària. 

La pandèmia viscuda ens ha demostrat la importància de tenir un sistema de salut amb una musculatura forta, i una atenció primària de salut amb capacitat resolutiva, amb iniciativa, innovadora i amb prou mitjans humans i econòmics per fer allò que és tan important, la prevenció i la promoció de la salut per evitar emmalaltir. 

Les infermeres familiars i comunitàries ens refermem en el nostre compromís per seguir aportant una millora de la qualitat de vida de les persones, famílies i comunitats que atenem, des de la responsabilitat de vetllar per la seva salut.  Per fer-ho, ens cal el compromís i la voluntat política per potenciar l’atenció primària, i, com fa temps que reclamem, destinar-hi el 25% del pressupost de sanitat.

Alba Brugués és presidenta de l'Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya

stats