Quin projecte teniu per a Catalunya?

i Joan Canadell
08/11/2020
3 min

Som a tres mesos de les eleccions a Catalunya i a hores d’ara encara no sabem quin projecte tenen per al futur de Catalunya els partits que s’hi presentaran.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Tot i que el mandat electoral és per quatre anys, farien bé els partits d’aixecar la mirada i anar més enllà per saber on volen portar-nos en els pròxims 20 anys, per exemple, i en tot cas aprofitar els quatre pròxims anys per crear les bases. Som en un moment clau, Catalunya pot rebre de l’ordre de 30.000 milions addicionals de la UE per transformar l’economia i per tant convindria saber en què volen invertir aquests diners.

El primer que cal saber és si els partits que es presenten volen que Catalunya esdevingui un estat independent o no i, sobretot, per què volen ser un estat, o per què prefereixen seguir lligats a Espanya, un dels pitjors països de la UE. De fet, darrerament hem conegut que Xipre, Eslovènia i Lituània ens han superat en PIB per càpita, i que Espanya és el quart país per la cua d’Europa en pobresa infantil, després de Romania, Bulgària i Grècia. Seguim sent el pitjor en atur, juntament amb Grècia, i el quart europeu amb més morts per coronavirus, entre altres indicadors.

Per tant, els partits que volen que seguim dins d’un dels pitjors països d’Europa haurien d’explicar per què hi hem de seguir i què canviarà perquè puguem explicar als nostres fills que val la pena seguir-hi lligats.

I els que volen un estat independent farien bé d’explicar també: ¿per fer què? Quin país visualitzen més enllà de la independència? Perquè, ja que, com sembla, seguirem sense unitat entre els partits independentistes, fora bo que els diferents partits expliquin quin model econòmic i social persegueixen. I no ens enganyem, no es tracta de fer una llista de tot el benestar que volen per als ciutadans, perquè de fer promeses tots en saben fer. La clau és explicar quin model econòmic tenen pensat per aconseguir la generació de riquesa que permeti incrementar el benestar. I aquí crec que rau la veritable qüestió a l’hora d’inclinar-se per un tipus de partit o un altre. Quin partit serà capaç d’estimular més l’economia, d’aconseguir captar més inversions internacionals, de fer créixer les exportacions, de generar una economia de més valor afegit, de millorar la formació per crear una economia basada en el coneixement, de posar la recerca i el desenvolupament al nivell dels millors, de vertebrar un territori més equilibrat i de crear un sistema de salut robust i segur? Des del meu punt de vista, sense un estat tot això no avançarà significativament, però fer un estat tampoc assegura que s’avanci com es podria si no hi ha la visió i l’ambició per fer-ho.

És cert que fer efectiu un estat independent està resultant més complicat del que alguns pensaven, però, en tot cas, mentre no s’hi arriba, els partits independentistes farien bé de posar els fonaments del nou model econòmic i sobretot d’explicar què podem arribar a ser com a estat independent, perquè això sí que podria ampliar la base.

Des de les Cambres fa un any vam crear el projecte Catalunya 2030-40, que intenta justament posar en valor el canvi de model econòmic que creiem que necessita Catalunya per esdevenir un país similar als anomenats frugals (Dinamarca, Finlàndia, Àustria, Suècia, Holanda...). Convergir amb aquests països és possible. De fet, Irlanda, un país que l’any 1992 tenia el mateix PIB per càpita que Espanya, avui és ja el quart país del món en PIB per càpita. I aquest és l’objectiu que pensem que podem assolir si som un estat independent. Ningú ens regalaria res, però amb el fruit del nostre esforç i capacitat, estem convençuts que en 20 anys podríem convergir amb aquest grup de països.

Esperem en les pròximes setmanes posicionaments clars de partits en aquesta línia perquè estem convençuts que ens hi juguem molt i és moment de definir-se.

stats