Premsa, democràcia i llengua

2 min
Un jubilat llegint el diari

Aquest és un article d’agraïment a l’Associació Catalana de Premsa Comarcal, que ha tingut la generositat de distingir-me amb el seu Premi d’Honor. Un reconeixement que ve dels companys de professió és especialment valuós.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Llegir un diari cada dia des que era una criatura (a casa hi havia una subscripció) m’ha fet com soc, m’ha ajudat a entendre el món, a esmolar l’esperit crític i a mantenir-lo en forma. Avui llegeixo els diaris encara amb més interès, perquè garbellen l’allau d’informació i la presenten, al paper, jerarquitzada d’una forma menys invasiva, acompanyada del context de columnistes que s’examinen diàriament del seu talent. Sense mitjans professionals, la democràcia s’ofega.

A més, la premsa comarcal i local és el primer graó de la construcció d’un espai de comunicació nacional, i com que viu amb els conflictes d’interessos ben a la vora, és el primer camp on es lliura la batalla per la llibertat d’informació.

I finalment, un apunt sobre premsa i llengua. Als anys del  franquisme, Josep Maria Espinàs va dir: “Escriure en català és una sort. L’escriptor català té un avantatge que no té cap altre escriptor del món. Disposa d'una causa per la qual poder lluitar, i en un món en què es parla de crisi d’ideals, disposar d’un ideal col·lectiu és un privilegi”. Sí, a vegades aquesta sensació d'haver d’estar sempre salvant els mots, pesa. Però si alguna cosa t’ensenyen els anys i l’ofici és que la vida és lluita. Països més grans que el nostre també tenen problemes existencials, i en això nosaltres no som diferents. Si de cas, a nosaltres ens passa que vivim en un sistema comunicatiu i en un ordre polític basats en fer-nos creure que som un subsistema. Però si dediquen tants esforços a fer-nos-ho creure és perquè saben que no és veritat. 

Antoni Bassas és periodista
stats