CRÍTICATV

La por a corregir un error

i Mònica Planas
26/05/2016
2 min

Dimarts a Els matins de TV3 Lídia Heredia a les 08.28 hores informava sobre els conflictes entre okupes i mossos. “Destrosses al barri de Gràcia”, deia el rètol en pantalla sobre les imatges. La periodista especificava que eren d’aquella mateixa nit. En canvi, s’incloïen uns quants plans del conflicte a Can Vies de fa dos anys a Sants. S’ha acusat el programa de manipular la informació. Certament, tot error a l’hora d’informar és una manipulació. Si observem el tractament informatiu d’aquella notícia al llarg de tot el matí, amb connexions en directe que reflectien els diferents punts de vista i l’emissió correcta d’imatges enregistrades aquella nit, els escassos segons de les imatges d’arxiu de Sants no semblaven tenir la voluntat d’enganyar l’audiència. Així m’ho va confirmar la mateixa directora d’Els matins, Carme Ros. Va ser un error en la cerca d’imatges al Digition, el programa d’edició de vídeos. Les imatges antigues de Can Vies van ser descarregades hores abans per un usuari. Aquell matí, en una nova cerca d’un altre usuari, el programa les va detectar com a recents i no com a imatges d’arxiu, i per un error humà de precipitació es van incloure en la notícia del barri de Gràcia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Davant les acusacions de manipulació a les xarxes socials, costa d’entendre que un error que indueix a la desconfiança envers el programa no es pugui aclarir d’una manera més oberta i transparent. El compte de Twitter d’Els matins va comunicar l’error especificant que havien retirat el vídeo corresponent de la web. Ara bé, el programa íntegre d’Els matins de dimarts és a la web. I és lògic que sigui així. La solució habitual de TV3 de retirar els vídeos polèmics de la web és dubtosa i genera més intriga.

La BBC té estipulada una guia molt clara, accessible per a tothom, sobre com corregir els errors i què s’ha de fer amb el contingut d’internet. El nivell de reflexió i meticulositat de la tele pública britànica en aquest sentit és digne d’elogi (i de ser imitat). Per protocol, els errors es corregeixen en antena i els vídeos mai es retiren de la web excepte si violen la llei, afecten la integritat d’un menor o la seguretat d’una persona. Si el vídeo conté un error, un rètol ho especifica al costat explicant-ne el context i els motius. Però no retiren un vídeo de la web, perquè és una altra manera de manipular la realitat i de modificar el passat.

Potser una explicació senzilla i en directe a l’audiència de com es fa un vídeo de l’informatiu, com funciona la cerca d’imatges del Digition i com se seleccionen hauria servit per explicar amb naturalitat l’error i desactivar l’acusació. En temps de conspiracions i manipulacions que s’amplifiquen a les xarxes potser és bo que les televisions facin pedagogia del seu funcionament perquè l’audiència entengui que allà, a part de perversos diables de la manipulació, també hi treballen professionals que es poden equivocar.

stats