Pirates del segle XXI

La falsificació és un dels crims més antics en la història de la humanitat. S'han falsificat monedes, metalls, bitllets, creacions artístiques, signatures, correspondència, tota mena de documents. No obstant això, fins al segle XX la falsificació era un fenomen caracteritzat per un perjudici limitat en abast i en nombre d'afectats. Un falsificador podia vendre una obra d'art falsa, i un grup de delinqüents podien falsificar una quantitat de monedes o bitllets que no tingués un impacte substancial en la quantitat total de diners en circulació o en la massa monetària.

Inscriu-te a la newsletter Ara ve NadalLes opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En l'era contemporània la situació ha canviat dràsticament. Les falsificacions d'obres d'art o peces úniques són rares. Els pirates del segle XXI ja no necessiten amagar-se en llocs secrets i clandestins. Duen a terme les seves activitats delictives a plena llum del dia en plantes de fabricació, i els seus fraus impliquen grans volums que violen la propietat intel·lectual i industrial en totes les seves manifestacions.

Cargando
No hay anuncios

La seva principal eina per delinquir és Amazon, a qui li estan caient un al·luvió de demandes i denúncies per vendre i distribuir llibres escrits per màquines i productes falsos.

Durant l'any 2023 Amazon va detectar ni més ni menys que set milions de productes falsificats i 700.000 intents de crear comptes fraudulents, i ja té un equip antifrau de 15.000 persones. El problema es va disparar des que Amazon va obrir la possibilitat que es fessin enviaments directament des de tercers venedors. La plataforma en línia passa a ser un mer intermediari que posa en contacte un comprador desarmat amb un distribuïdor pirata. I això és delicte. Tant per a qui fabrica com per a qui intermèdia la venda.

Cargando
No hay anuncios

És al·lucinant que estigui passant el mateix amb els llibres. Amazon ha hagut de limitar el nombre de títols que una mateixa persona pot autoeditar-se. Penso que les autoritats que regulen el comerç haurien d'anar pensant seriosament a crear una etiqueta com les dels paquets de tabac: “Les autoritats literàries adverteixen que aquest llibre ha estat escrit per IA”. I que cadascú decideixi el que vol comprar o consumir.

Cargando
No hay anuncios

Els llibres creats amb IA són una altra forma de pirateig qualsevol. Al mes de juliol més de vuit mil escriptors (entre els quals Dan Brown, Margaret Atwood i George Martin, de Joc de trons) van sol·licitar a les empreses d'IA que deixessin de plagiar els seus llibres. I és que la IA, recordem-ho, no pot crear. Produeix textos a partir d'escrits d'altres autors, i subjectes a lleis de protecció intel·lectual.

La tecnologia va molt més de pressa que el legislador. Però el legislador ha d'actuar. I com més aviat millor. El tema comença a descontrolar-se.

Cargando
No hay anuncios