Persones amb fonaments

2 min
L’expresident de l’Uruguai, José Mujica, durant una conferència.

Afirma Pepe Mujica que si no trobes un propòsit per a la vida te la passaràs pagant factures. Que ets lliure quan t’escapes de la llei de la necessitat i fas el que vols fer, perquè com que les necessitats es multipliquen, et podries passar la vida sencera cobrint necessitats.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En l’entrevista del New York Times que li hem publicat, Mujica diu que ha deixat el mòbil perquè s’estava tot el dia parlant de bajanades i que ara volia parlar amb ell mateix. Llegint-lo m’ha semblat tornar a sentir en Raimon Panikkar quan denunciava que ens estàvem convertint en esclaus de les màquines, el temps i els diners, i quan demanava ser els nostres amos a força de tenir més confiança en nosaltres per esdevenir persones alliberades.

Mujica diu que la humanitat ha de treballar menys, tenir més temps lliure i estar més fonamentada. Panikkar deia que ens mancava alegria i espontaneïtat, que havíem confós la velocitat amb la intensitat (amb el problema que, a més velocitat, més superficialitat) i que la supressió de les classes de filosofia o de religió tenien un propòsit indissimulable: si la gent pensa, es torna independent. Aquesta és l’epidèmia moral invisible del nostre temps: només una petita fracció de les allaus d’informació que rebem cada dia es transforma en coneixement i contribueix a ser allò que Mujica en diu persones “fonamentades”.

Mujica i Panikkar han formulat afirmacions importants, però no cal tenir una vida com la seva per arribar a conclusions semblants. Abans es deia que tal persona té fonaments. I a la mateixa llista on hi són ells hi podríem posar qualsevol de nosaltres: les persones grans quan fan balanç de la seva vida o les no tan grans quan s’enfronten a una malaltia greu i s’adonen que els canvia l’ordre de prioritats vital.

 

Antoni Bassas és periodista
stats