Participeu en la regulació de la UE
Aquesta setmana la Comissió Europea ha aprovat el programa Legislar Millor, que és una de les nostres prioritats d’enguany. Gràcies a aquest programa, la UE podrà reformar la seva manera de legislar.
Volem saber què opinen els ciutadans, les empreses, les ONG, les autoritats locals o qualsevol altra persona o entitat que en la seva vida de cada dia tingui alguna cosa a veure amb la legislació europea o en resulti afectada. Volem que ens diguin què funciona i què no i, sobretot, com podem millorar les coses. ¿Esteu farts d’omplir impresos en paper i preferiríeu un sistema digital? ¿Trobeu que és molt feixuc demanar l’autorització d’un nou producte i teniu alguna idea per agilitzar els tràmits? Doncs volem revisar tota la legislació, la nova i l’antiga, amb els mateixos ulls que ho farien els ciutadans; quan ens plantegem fer una nova normativa, demanarem l’opinió de treballadors, ONGs, agents socials i empresaris.
Hem de tenir en compte que no tots els tràmits administratius tenen el seu origen a Brussel·les. Ara bé, això no vol dir que la UE no pugui ajudar a lluitar contra la burocràcia allà on n’hi hagi. Si detectem un problema en la nostra legislació, mirarem d’arreglar-lo, però si veiem que el problema està en la manera com l’han interpretat i aplicat els governs dels estats membres, treballarem de comú acord amb els governs nacionals per solucionar-lo.
La UE només pot oferir la seva ajuda si coneix els problemes, i per això insistim tant a millorar la transparència i les consultes públiques. Actualment disposem d’una eina digital interactiva (Your Voice in Europe) que permet que qualsevol persona pugui enviar-nos la seva idea per reduir els tràmits burocràtics o per millorar un avantprojecte de llei; i la Comissió respon a totes i cadascuna de les observacions i comentaris que rep. A més, hem creat un fòrum d’experts per recollir suggeriments, analitzar-los i transmetre’ls a la Comissió: d’aquest fòrum en diem REFIT i és una plataforma constituïda per experts designats pels governs dels estats membres així com per petites empreses, ONGs, sindicats, organitzacions de consumidors i autoritats regionals i locals. Volem que qualsevol expert que tingui una relació amb la legislació europea ens digui com la podem millorar.
La nova Comissió Europea s’ha compromès a fer canvis de debò. Ja fa sis mesos que va començar a treballar i ja n’estem generant, i de molt importants. El nostre primer programa de treball anual només inclou vint-i-tres iniciatives. La raó d’això és que només volem treballar en qüestions que realment necessitin una resposta a nivell europeu. I com que estem canviant radicalment la manera que tenim de fer la nostra legislació, tot el que vingui de Brussel·les ha de ser preparat a consciència perquè sigui més fàcil posar-ho en pràctica.
Si estem introduint tots aquests canvis és perquè així ho volen els ciutadans i perquè Europa ho necessita. Les eleccions europees del 2014 van fer arribar a les institucions de la UE un missatge ben clar: Brussel·les produeix massa burocràcia i es fica on no la demanen.
A mesura que avança la recuperació econòmica volem ajudar la gent a aplicar amb eficiència la legislació europea. Volem que empresaris i treballadors de petites i mitjanes empreses aprofitin el temps dissenyant, creant, produint o venent i no pas llegint normatives i omplint impresos. I a aquells que diuen que el que volem és suprimir unes normatives que han costat tant d’esforç d’aconseguir, només els podem dir que s’equivoquen. Volem simplificar la legislació perquè sigui més fàcil d’entendre i de seguir, no pas per desfer-nos-en. Legislar millor no vol dir legislar més o menys o carregar-nos tota la normativa de protecció social de què disposem a Europa, ni els drets a la salut o els drets fonamentals. Legislar millor vol dir dur a la pràctica els ambiciosos objectius que ens hem fixat de la manera més eficient possible.
La Unió Europea està canviant perquè el món està canviant. Potser no en parlareu a taula aquest vespre, del programa Legislar Millor, però espero que d’aquí un parell d’anys segueu amb els vostres amics i els pugueu dir: “Aquesta gent de Brussel·les sí que escolta! Mira com han canviat les coses! Jo ja torno a creure en la UE!”